Politică

Republica Moldova a reușit să implementeze pe deplin 3 din cele 9 condiționalități ale Comisiei Europene

La aproape un an de la obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, țara noastră a reușit să implementeze pe deplin 3 din cele 9 condiționalități ale Comisiei Europene. Concluzia se regăsește în raportul preliminar al UE pe cele 9 condiționalității față de Republica Moldova. Raportul final va fi publicat în toamna acestui an, transmite sursa.

Surse demne de încredere de la Bruxelles au declarat pentru TV8.md, că în raport, în acest moment Republica Moldova se evidențiază printr-un nivel înalt de îndeplinire a recomandărilor Comisiei Europene. În ansamblu, raportul intermediar privind Republica Moldova reflectă o evaluare pozitivă, mai spun sursele de la Bruxelles.

Cele 3 condiționalități pe deplin implementate țin modificările aduse legislației electorale (angajamentul 2), implicarea societății civile în procesul decizional (angajamentul 8) și asigurarea protecției drepturilor omului (angajamentul 9).

Progrese bune, dar nu suficiente au fost înregistrate la celelalte angajamente. În cazul reformei sistemului justiției, care rereprezintă primul angajament al Comisiei Europene, oficialii UE au recunoscut progresele, dar recomandările ulterioare țin de asigurarea funcționării eficiente a Curții Supreme de Justiție și numirea unui procuror general cu atribuții depline. 

În cazul angajamentului 3, care se referă la combaterea corupției, s-au înregistrat unele progrese, dar este necesară implicarea mai activă a Procuraturii Generale și a instituțiilor specializate. În ceea ce privește de-oligarhizarea (angajamentul 4), Moldova a făcut progrese bune. În lupta împotriva crimei organizate (angajamentul 5), Republica Moldova a făcut unele progrese. Aceeași apreciere a fost atribuită și  pentru reforma administrației publice, care reprezintă angajamentul 6 și pentru  managementul finanțelor publice (angajamentul 7).  

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

Potrivit CE, actuala conducere a Republicii Moldova a făcut progrese importante în agenda sa de reformă. În același timp, s-a confruntat din ce în ce mai mult cu amenințări directe la adresa stabilității sale, venite atât din partea grupurilor interne cu interese create, cât și din partea Rusiei. 

În acest context, la ședința Consiliului Europei din 23 martie 2023, liderii UE s-au angajat să continue să ofere întreg sprijinul relevant țării, inclusiv să își consolideze reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi.

#UE #Republica_Moldova #aderare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button