Societate

Republica Moldova va utiliza o nouă tehnologie pentru a crea ploi

Republica Moldova ar putea produce ploi artificiale pentru a face față secetei. Potrivit secretarului de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, noua tehnologie presupune dotarea unei drone cu substanțe active cum ar fi sarea, care, în contact cu norii, vor stimula condensarea și vor provoca ploaia. Experimentul, realizat în colaborare cu experți din România, se află în faza inițială, scrie sursa.

„Acest lucru vrem să-l extindem și pe teritoriul Republicii Moldova, deci este acum în elaborare o dronă de producție moldovenească. Au fost deja importate aceste cartușe pentru reagentul activ care să fie instalate la dronă. Așteptăm deja să finalizăm testele înseși ale dronei, ca motorul să reziste, să aibă un parcurs minim, după care mergem deja la testările nemijlocite”, a declarat Vasile Șarban, la Radio Moldova.

Experiența României în acest domeniu a servit drept inspirație, țara vecină reușind să implementeze cu succes tehnologia prin intermediul aviației. Cu toate acestea, ecologiștii avertizează că utilizarea substanțelor chimice pentru producerea ploii artificiale ar putea avea consecințe dăunătoare asupra mediului și a sănătății umane.

În opinia ecologistului Anatolie Prohnițchi, tehnologia ar trebui folosită doar în situații excepționale, cum ar fi seceta extremă: „Eu am văzut așa dispozitive la o întrunire. Și pot spune că nu sunt benefice deoarece pentru a fi ploi, este nevoie de a planta mai multe păduri, ceea ce nu prea să făcut în ultimii ani. Consecințele sigur că vor fi, pentru că este chimie, este artificial nu-i natural, și este afectat și aerul, și solul, și produsele din plante. Această tehnologie se practică, dar în situații excepționale. Natura reglează singură, când se intervine, sunt consecințe”.

Ploaia artificială a devenit o practică comună în mai multe țări, inclusiv Statele Unite, China și India, fiind folosită pentru diverse scopuri, de la combaterea secetei până la îmbunătățirea calității aerului. Fenomenul a fost experimentat pentru prima dată în România de către fiziciana Ștefania Mărăcineanu, în anul 1931.

#ploi #tehnologie #secetă

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button