După cum ne amintim, în luna mai a acestui an Rusia a anunțat denunțarea Tratatului privind forțele armate convenționale din Europa. La 7 noiembrie 2023, Federația Rusă s-a retras oficial din acest tratat, care reglementa restricții obligatorii din punct de vedere juridic asupra categoriilor cheie de desfășurare a armelor militare convenționale ale statelor participante. Cu siguranță, această decizie a agresorului amenință serios securitatea și stabilitatea europeană, dar merită să ne amintim că nici acum 20-30 de ani Rusia nu respecta în mod deosebit tratatele la care a semnat. De exemplu, ocuparea Transnistriei a avut loc la începutul anilor 90, dar în tot acest timp trupele ruse și armele lor au fost localizate ilegal pe teritoriul enclavei nerecunoscute, împiedicând Moldova să-și restabilească integritatea teritorială și amenințând atât ea, cât și Ucraina vecină cu destabilizare.
Tratatul CFE nu numai că a creat reglementări conform cărora trupele puteau fi staționate în alte state, dar a stabilit și un număr clar de tancuri, vehicule blindate, artilerie, elicoptere și avioane de luptă, pe care fiecare stat participant trebuia să le respecte. Acordul a oferit și posibilitatea ca blocurile militare să aibă aceeași cantitate de echipamente. Cu toate acestea, Rusia poate acum să ignore oficial aceste restricții, ridicând amenințarea unei tensiuni militare în regiune. Vremurile în care Rusia pur și simplu ignora normele dreptului internațional, iar alte state nu i-au acordat atenție, au trecut de mult. Acum, atât regiunea europeană, cât și întreaga lume sunt forțate să culeagă roadele unei atenții insuficiente față de încălcările evidente ale tratatelor internaționale de către Federația Rusă.
Anunțând decizia sa, Rusia a acuzat încă o dată Statele Unite de extinderea NATO (sau, mai simplu, de toate păcatele sale) și că ar fi „ocolit restricțiile de grup” prin acceptarea de noi membri, inclusiv Finlanda și Suedia. Nu există obiectivitate, sau sens în acuzațiile împotriva Federației Ruse. Orice țară are dreptul de a decide în mod independent dacă ar trebui să se alăture oricărei organizații mondiale sau regionale. Ea decide în mod voluntar asupra necesității de asistență din partea altor state atât în sfera economică, cât și în menținerea securității. Principalul lucru este că totul se întâmplă de comun acord. O organizație precum NATO sau oricare alta, la rândul său, cu acordul membrilor săi, are dreptul de a accepta orice țară în rândurile sale dacă și-a declarat dorința de a adera și este gata să respecte reglementările.
Comportamentul Rusiei confirmă încă o dată tensiunea tot mai mare dintre Rusia și Occident, precum și dorința Kremlinului de a-și crește capacitățile militare în regiune și de a crește problemele asociate cu menținerea stabilității și securității, atât la nivel regional, cât și la nivel global. În plus, după cum ne amintim, Rusia s-a retras recent din Tratatul de interzicere completă a testelor nucleare. Acest document interzice toate testele nucleare, ceea ce creează un mecanism important pentru reducerea amenințării nucleare. Decizia Rusiei de a se retrage din acest tratat perturbă echilibrul de putere în domeniul armelor nucleare și este pe deplin în concordanță cu interesele criminale ale Federației Ruse.
Rusia nu se mai teme de acuzațiile privind nerespectarea dreptului internațional din partea sa. Se retrage oficial din tratatele care au modelat arhitectura de securitate europeană și internațională după Războiul Rece, cu scopul de a distruge sistemul juridic global pentru menținerea păcii și stabilității. Acest lucru subliniază necesitatea introducerii de noi instrumente pentru a descuraja agresiunea rusă și deciziile sale penale ulterioare. În special, Europa este cea care are acum cu adevărat nevoie de noi abordări pentru asigurarea securității, care va include sprijinul continuu pentru Ucraina, care acum suferă încă de pe urma politicilor agresive ale Kremlinului. Deoarece Belarus a căzut deja sub atacul Kremlinului, în cazul ocupației ruse a Ucrainei, agresiunea militară pe scară largă a Federației Ruse se va răspândi rapid în toate țările europene ca o ciuma.