InternaţionalRăzboi în Israel

Reuters: Hezbollah are rachete antinavă rusești. Grupul le poate folosi împotriva navelor americane din Marea Mediterană

Gruparea libaneză Hezbollah are la dispoziție rachete antinavă rusești care ar putea fi folosite împotriva navelor de război americane din Mediterana, transmite sursa.

Săptămâna trecută, liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a declarat că grupul are „ceva în stoc” pentru navele americane staționate în regiune de când Israelul și-a început războiul cu Hamas. Potrivit acestuia, navele de război americane „nu intimidează și nu vor intimida” grupul. „Ne-am pregătit pentru [apariția] flotei cu care ne amenințați”, a spus el.

Două surse Reuters din Liban familiarizate cu capacitățile Hezbollah susțin că Nasrallah se referea la capacitățile militare semnificativ crescute ale grupului, care includ racheta Yakhont de fabricație rusă (P-800 Onyx) cu o rază de acțiune de 300 de kilometri.

Reuters reamintește rapoartele din presă și analiștii de-a lungul anilor care indică faptul că Hezbollah a cumpărat rachetele din Siria când a luptat alături de președintele Bashar al-Assad acolo. Grupul în sine nu a confirmat niciodată că deține astfel de arme.

Unul dintre interlocutorii Reuters a remarcat că capacitățile anti-navă ale Hezbollah au crescut semnificativ din 2006, când grupul a demonstrat pentru prima dată că ar putea lovi o țintă maritimă lovind o navă de război israeliană în Marea Mediterană. Sursa a menționat că, pe lângă racheta rusă, Hezbollah „are și altele”.

Trei oficiali actuali si unul fosti oficiali americani au declarat ca grupul libanez a adunat un arsenal impresionant de arme, inclusiv rachete antinava.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat pentru Reuters că Kremlinul nu are informații despre dacă Hezbollah are astfel de rachete. Serviciul de presă Hezbollah și Ministerul Informațiilor sirian nu au răspuns solicitării agenției.

De la izbucnirea războiului dintre Hamas și Israel, Statele Unite au desfășurat două portavioane și nave auxiliare în Marea Mediterană pentru a „a asigura securitatea” Israelului.

Pe 3 noiembrie, liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a emis o declarație pentru prima dată după 7 octombrie, când teroriștii Hamas au atacat Israelul. El a salutat acțiunile Hamas, menționând că Hezbollah a intrat în războiul Hamas cu Israelul pe 8 octombrie, chiar a doua zi după începerea acestuia. Nasrallah a spus că grupul atacă „soldații israelieni, tancuri, drone” în fiecare zi și este „angajat în lupte adevărate”.

#Hezbollah #rachete_antinavă #Israel

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button