InternaţionalPoliticăSocietate

România și Bulgaria vor adera parțial la zona Schengen din 31 martie. Ce se va schimba?

Din 31 martie, Bulgaria și România vor intra parțial în zona Schengen. Cetățenii acestor țări nu vor mai trebui să treacă prin controlul pașapoartelor la frontierele aeriene și maritime interne ale Schengen. Verificările documentelor vor rămâne la punctele de control de la sol, transmite sursa.

După cum a raportat Ministerul Afacerilor Interne (Ministerul Afacerilor Interne), din 31 martie, cetățenii români nu vor mai fi supuși controlului pașapoartelor înainte de a zbura către țările Schengen. Vor rămâne doar verificări aleatorii ale documentelor.

„Acțiunile poliției nu vor avea drept scop controlul trecerilor de frontieră, ci, în special, combaterea criminalității transfrontaliere, migrația ilegală și verificarea valabilității dreptului de ședere în zona Schengen”, a spus ministerul.

Cu toate acestea, cetățenii români vor fi supuși în continuare controlului pașapoartelor atunci când vor trece frontierele terestre cu statele membre UE vecine.


De menționat că Bulgaria și România au aderat la UE în 2007 și în 2011 și-au anunțat dorința de a adera la spațiul Schengen. Austria s-a opus în mod repetat acestei decizii, argumentând că aceasta va duce la un aflux de migranți ilegali în UE. Cu toate acestea, în decembrie 2023, Consiliul Uniunii Europene a aprobat includerea României și Bulgariei în spațiul Schengen la trecerea granițelor pe calea aerului și pe mare. Negocierile privind abolirea controalelor la frontierele terestre vor continua în 2024.

#România #Bulgaria #Schengen

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button