Internaţional

Rusia a eșuat prima misiune lunară din istoria sa modernă Luna-25, se pare că s-a prăbușit pe suprafața unui satelit natural

Stația automată interplanetară „Luna-25” „a încetat să mai existe” ca urmare a unei coliziuni cu suprafața Lunii, a informat Roscosmos pe 20 august – în a 10-a zi după lansarea misiunii lunare. Corporația de stat a spus că pe 19 august a avut loc o „situație anormală” în timpul tranziției pe orbita de pre-aterizare. A doua zi, Roskosmos a clarificat că comunicarea cu dispozitivul a fost pierdută. Specialiștii corporației nu au reușit să stabilească comunicarea și să găsească stația. Ei cred că dispozitivul a intrat pe o „orbită în afara designului” și s-a prăbușit pe suprafața unui satelit natural al Pământului. Motivele pierderii aparatului vor fi cercetate de o comisie specială interdepartamentală, transmite sursa.

Lansarea Luna-25 a fost prima misiune lunară din istoria modernă a Rusiei. Stația a fost lansată din Cosmodromul Vostochny din regiunea Amur pe 11 august. Trebuia să aterizeze pe 21 august. Stația anterioară, Luna-24, a fost lansată în 1976 de Uniunea Sovietică. Aparatul rus trebuia să facă o aterizare ușoară pe Lună și apoi să efectueze cercetări în regiunea subpolară de sud a satelitului și explorarea resurselor, inclusiv a apei.

Înainte de lansarea stației în teritoriul Khabarovsk, locuitorii satului Shakhtinsky au fost evacuați. Evacuarea a fost efectuată din cauza amenințării căderii primei etape a vehiculului de lansare Soyuz-2. 1b”, care a lansat Luna-25 în spațiu. Locuitorilor locali li sa permis ulterior să se întoarcă la casele lor. Fragmente din vehiculul de lansare au fost găsite la 28 de kilometri de sat.

În timpul misiunii, stația rusă a reușit să trimită mai multe imagini, inclusiv o fotografie a craterului polar de sud Zeeman de pe partea îndepărtată a Lunii și date științifice. În special, instrumentele lui Luna-25 au înregistrat momentul impactului micrometeoritului.

Luna 25 ar putea fi prima stație de pe polul sudic al Lunii, înaintea misiunii Chandrayaan 3 din India. India și-a lansat a treia navă spațială pe 14 iulie. Ca parte a misiunii, el trebuie să studieze și polul sudic al satelitului Pământului. Pe 19 august, Organizația Indiană de Cercetare Spațială (ISRO) a raportat că aterizatorul Chandrayaan-3, numit Vikram, și-a încheiat ultima manevră de a coborî altitudinea orbitei lunare și a început pregătirile pentru aterizare. Este de așteptat să aibă loc pe 23 august. Dacă va avea succes, India va deveni a patra țară care aterizează pe Lună după URSS, SUA și China. New York Times notează că succesul Indiei după eșecul misiunii lunare rusești va fi „o lovitură pentru președintele rus Vladimir Putin”, care „folosește realizările Rusiei în spațiu ca parte integrantă a afirmației sale de putere”.

Proiectul de lansare a Luna-25 a început în 1997, iar apoi a eșuat de mai multe ori din cauza lipsei de finanțare, a accidentelor și a sancțiunilor. În special, Agenția Spațială Europeană a planificat să participe la misiune împreună cu Roskosmos, dar organizația a încetat cooperarea cu Rusia după o invazie pe scară largă a trupelor ruse în Ucraina. Din cauza noilor sancțiuni, Luna-25 a pierdut și camera europeană de navigație Pilot-D, necesară pentru practicarea „aterizării inteligente” a următoarei stații, Luna-27.

Costul misiunii Luna-25 va fi de „zeci de miliarde de ruble”, a declarat Yury Makarov, șeful departamentului de planificare strategică Roscosmos, în octombrie 2014. Potrivit estimărilor Agenției, autoritățile ruse au cheltuit cel puțin 12,6 miliarde de ruble pentru proiectul Luna-25, ceea ce este comparabil cu bugetul anual al unui mare oraș rusesc, cu o populație de 260.000 până la 500.000 de oameni. În același timp, conducerea Roskosmos a fost acuzată de corupție în timpul pregătirii misiunii.

#misiune_Luna-25 #prăbușire #misiune_lunară #Roscosmos

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vizualizări: 16