Război în Ucraina

Rusia creează un nou mecanism de retragere a prizonierilor din colonii și centrele de arestare preventivă pentru a-i trimite pe front

Duma de Stat imediat în a doua și a treia, finală, citind pe 20 iunie, a aprobat un proiect de lege conform căruia armata rusă își va putea completa rândurile cu condamnați din colonii și cei cercetați. În schimbul trimiterii pe front, deținuților li se oferă eliberarea condiționată, iar celor cercetați li se oferă suspendarea procesului penal. Pentru o amnistie completă, ei trebuie să câștige un premiu de stat sau să aștepte concedierea din serviciu. Acest mecanism ar putea înlocui actualul sistem de grațiere prezidențială secretă. Activiștii pentru drepturile omului numesc trimiterea în masă a prizonierilor ruși pe front „exploatare militară”, transmite sursa.

Autoritățile ruse creează un nou mecanism care legalizează posibilitatea „eliberării” condiționate a majorității prizonierilor din colonii în schimbul participării acestora la războiul împotriva Ucrainei, prin mobilizarea sau încheierea de contracte cu Ministerul Apărării rus.

Această măsură nu se aplică deținuților condamnați în temeiul articolelor pentru infracțiuni împotriva integrității sexuale a copiilor, în temeiul articolelor despre sabotaj, extremism, trădare etc.

În schimbul trimiterii pe front, se mai propune scoaterea din arest preventiv, cu suspendarea cercetării, a învinuitului sub majoritatea articolelor penale de gravitate mică și medie. Acestea includ articole despre infracțiuni, ale căror pedepse nu depășesc cinci ani de închisoare. Aceasta, de exemplu, bătăi, jaf, fraudă. 

Dacă legea va fi adoptată definitiv, noile măsuri se vor aplica doar celor implicați în dosare penale de infracțiuni comise în Federația Rusă sau în teritoriile ucrainene ocupate înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi. Adică va fi retroactiv.

Proiectul de lege oferă un alt stimulent pentru condamnații sau cei cercetați să intre pe front – scutirea completă de pedeapsă sau urmărire penală, precum și rambursarea cazierului judiciar în cazul primirii oricărei premii de stat sau în cazul demiterii din serviciul militar pt. unele motive permise în timp de război. Aceasta poate fi, de exemplu, pierderea sănătății sau sfârșitul războiului.

Potrivit textului proiectului de lege, controlul asupra tuturor persoanelor de mai sus până la eliberarea totală de răspundere va fi exercitat de către comanda unităților militare.

Și dacă nu vorbim de civili, ci de militarii activi, aceștia sunt invitați să „ierte” orice infracțiuni comise de la începutul mobilizării (21 septembrie 2022) până în ziua intrării în vigoare a legii. Vorbim, printre altele, despre infracțiuni grave sau deosebit de grave – este suficient doar să primiți un premiu de stat sau să așteptați concedierea din serviciul militar.

Autorii proiectului de lege au fost membrii Rusiei Unite Andrei Klishas (șeful comitetului Consiliului Federației pentru construcția de stat), Pavel Krasheninnikov (șeful comitetului Dumei de Stat pentru construcția de stat) și Irina Pankina (prim-vicepreședinte al aceluiași comitet al Dumei).

Buletin informativObțineți știri în timp real cu notificări RFIAbonati-va

Deputații propun adoptarea de noi amendamente la eliberarea condiționată, precum și la o amnistie completă, sub forma unei legi federale separate, și nu amendamente la codul penal. Acest lucru contrazice atât poziția Curții Constituționale a Federației Ruse, cât și a Codului Penal însuși, notează Olga Podoplelova, expert la Fundația Rus Seated .

Prizonierii expulzați din colonii participă de atâta timp la războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei. În special, prizonierii au fost dislocați în masă în rândurile grupului Wagner în operațiuni de asalt pentru capturarea lui Bakhmut, unde ar fi suferit pierderi grele. Acum, condamnații sunt recrutați în numele Ministerului Apărării RF printr-o procedură secretă de grațiere prezidențială. În cazul în care proiectul de lege deja aprobat de Duma va fi adoptat, noua procedură de eliberare ar putea înlocui grațierile prezidențiale și ar putea să-l scoată pe Vladimir Putin din această procedură.

Legea propusă se referă la reînnoirea gradelor armatei ruse în perioada de mobilizare sau de război. Vladimir Putin nu a semnat un decret privind finalizarea mobilizării, astfel că legea va intra imediat în vigoare după publicarea ei oficială.

În noiembrie 2022, Federația Rusă  a ridicat deja interdicția de mobilizare a bărbaților condamnați pentru o serie de infracțiuni grave. Acum Duma de Stat a aprobat și o lege care permite, în perioada de mobilizare, încheierea de contracte de serviciu militar cu cetățenii cu antecedente penale, cu excepția celor condamnați în temeiul articolelor de terorism, extremism, precum și pentru infracțiuni contra sexuală. integritatea copiilor.

Sitting Rus, Centrul Memorial pentru Drepturile Omului (înființat de foști angajați ai Centrului pentru Drepturile Omului Memorial lichidat) și fundația pentru drepturile omului Safe House au înaintat ONU un raport privind „traficul de ființe umane” și „alte forme de exploatare”, care s-a referit la recrutarea prizonierilor drept „exploatare militară” sau „sclavie”, amintește BBC.

#Rusia #mobilizare #razboi

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button