Război în Ucraina

Rusia recrutează în masă cubanezi pentru războiul cu Ucraina. Autorităţile cubaneze desfăşoară o anchetă. 17 persoane au fost arestate. Rusia nu dă comentarii

Doi cubanezi de 19 ani, Alex Vegas și Andorf Velazquez, susțin că au fost înșelați în Ucraina și forțați să lupte pentru Rusia. Povestea celor doi prieteni a fost spusă de presa și bloggerii cubanezi pe fondul declarațiilor autorităților cubaneze despre descoperirea unei rețele de trafic de persoane, ai cărei participanți recrutau cubanezi pentru războiul din Ucraina. Mediazona și BBC Russian Service au atras atenția asupra publicației. Judecând după materialele presei ruse, ucrainene și cubaneze, vorbim despre recrutarea în masă a cubanezilor pentru război, transmite sursa.

La începutul lunii septembrie, autoritățile cubaneze au raportat că au descoperit o rețea de trafic de persoane ai cărei participanți recrutau cetățeni cubanezi pentru a participa la războiul din Ucraina de partea Rusiei. Potrivit Ministerului cubanez de Externe, rețeaua opera din Rusia, iar participanții ei au încercat să atragă cubanezi care locuiesc în Federația Rusă și chiar în Cuba în rândurile forțelor armate. Cuba nu este implicată în războiul din Ucraina, au declarat autoritățile țării, și se va opune cu fermitate celor implicați în orice formă de trafic de persoane în scopul recrutării sau muncii mercenare. Ministerul cubanez de Externe a mai remarcat că „dușmanii Cubei difuzează informații distorsionate” pentru a „păta imaginea țării și a o prezenta ca complice la acțiuni pe care le respingem cu fermitate”.

Pe 8 septembrie s-a aflat că 17 suspecți au fost arestați în cazul recrutării pentru războiul din Ucraina și riscă închisoare de până la 30 de ani, închisoare pe viață sau pedeapsa cu moartea. Cei arestați sunt acuzați de trafic de persoane, activități mercenare și acte ostile împotriva unui stat străin. Ministerul Afacerilor Interne al țării nu a dezvăluit încă detaliile anchetei și numele celor reținuți, spunând doar că șeful rețelei a acționat cu sprijinul direct a doi localnici.

Pe fundalul declarațiilor autorităților, mass-media și bloggerii cubanezi și spanioli care acopereau știrile cubaneze au început să vorbească despre cubanezi care erau recrutați pentru a lupta în Ucraina de partea Federației Ruse. În special, canalul de televiziune AmericaTeVe Miami și publicația CiberCuba au publicat fotografii ale cetățenilor cubanezi în uniformă militară. S-a presupus că cubanezii zburau spre Rusia de la aeroportul din stațiunea Varadero. După cum notează Mediazona, de la 1 iulie, compania aeriană Aeroflot a început să opereze zboruri directe către Moscova de acolo.

La sfârșitul lunii mai, ziarul Ryazan Vedomosti a relatat că mai mulți cetățeni cubanezi au semnat contracte cu forțele armate ruse și au plecat în Ucraina. „Astăzi, de la punctul de selecție pentru serviciul militar sub contract, mai mulți cetățeni ai Republicii Cuba au plecat să servească în armata rusă. Potrivit acestora, cubanezii doresc să ajute țara noastră să îndeplinească sarcini în zona unei operațiuni militare speciale, iar unii dintre ei ar dori să devină cetățeni ai Rusiei în viitor”, se arată în publicație.

Un ofițer rus a declarat pentru The Moscow Times că batalioane internaționale întregi, inclusiv cubanezi și sârbi, luptă de partea Federației Ruse. „Când eram deja în spatele panglicii în batalion, eram, ca să spun ușor, în stare de șoc: acolo erau doar cubanezi și sârbi. Nu toată lumea vorbește bine rusă. Nu este clar cum să lucrezi cu ei. Și acestea nu sunt niște PMC-uri, toate sunt sub contract cu Ministerul Apărării”, a spus el.

Un traducător spaniol care lucrează cu diaspora cubaneză a confirmat jurnaliștilor că există mulți bărbați cubanezi recrutați de Ministerul rus al Apărării. Potrivit acestuia, vin direct din Cuba pentru a câștiga bani. Potrivit The Moscow Times, cubanezii sunt recrutați în principal în grupuri de pe rețelele de socializare.

30 de deputați ai Radei Supreme a Ucrainei au publicat o declarație în care condamnă participarea „mercenarilor din Cuba” la invazia rusă, precum și sprijinul pe care se presupune că autoritățile țării îl oferă Rusiei. Președintele Comisiei Rada pentru Relații Externe și deputatul Alexander Merezhko a spus că regimul comunist din Cuba sprijină genocidul comis de Rusia în Ucraina. El a numit autoritățile Federației Ruse și Cubei „totalitare și teroriste”, solicitând Uniunii Europene să înceteze acordarea de asistență Cubei.

Washingtonul cunoaște rapoartele autorităților cubaneze despre expunerea unei rețele de recrutare de cetățeni pentru război și studiază informații suplimentare, a declarat Vedant Patel, șef adjunct al serviciului de presă al Departamentului de Stat al SUA, în cadrul unui briefing din 5 septembrie. Moscova nu a comentat încă situația.

Doi cubanezi au plecat în Rusia pentru a lucra în construcții, dar au ajuns pe front

În primul rând, presa cubaneză, notează Mediazona, a fost interesată de povestea a doi tineri cubanezi, Alex Vegas și Andorf Velasquez, care în iulie au plecat la muncă în Rusia și au ajuns în războiul din Ucraina. Ei au spus că au încheiat un contract pentru a „săpa tranșee” și a efectua lucrări de construcție. Totodată, ei susțin că înainte de călătorie nu au primit niciodată detalii despre lucrare de la client, iar Ucraina nu a fost menționată în contract în sine. Drept urmare, potrivit lui Vegas și Velasquez, aceștia au fost înșelați, neplătiți și trimiși pe front.

Unul dintre primii care a spus povestea celor doi cubanezi a fost bloggerul Alain Lambert, scrie Mediazona. Canalul său de YouTube Alain Paparazzi Cubano a publicat și un interviu cu Vegas și Velasquez. Ei au spus că au aflat despre oportunitatea de a face bani în Rusia de la prieteni. O cubaneză și două rusoaice i-au ajutat să completeze documente și să cumpere bilete în Federația Rusă. Potrivit Vegas și Velasquez, alți aproximativ 200 de cetățeni cubanezi zburau cu ei la Moscova cu avionul, care plănuiau să facă bani într-un mod similar.

La aeroport, cubanezii au fost întâmpinați de o rusoaică și un soldat cubanez. În Rusia li s-a oferit să semneze un contract cu armata rusă pe un an. După cum au spus cubanezii, li s-a promis un salariu de 200 de mii de ruble pe lună, precum și cetățenia rusă pentru ei și familiile lor. Le-au fost luate pașapoartele și documentele cubaneze sub pretextul obținerii cetățeniei. „Ne-au spus că ne trimit să construim orașe sfâșiate de război, să săpăm tranșee. Doar asta și nici un război”, a spus unul dintre cubanezi.

La scurt timp după semnarea contractului, Vegas și Velasquez au fost trimiși să se antreneze într-o unitate militară, iar apoi în Ucraina pentru a săpa tranșee în pădure. „Nu ni s-a dat mâncare sau apă, nu ne-am putut spăla, am dormit la șase metri sub pământ într-o umiditate monstruoasă. Ne-au luat telefoanele sub pretextul că dronele ar putea să ne detecteze și să arunce bombe asupra noastră”, au spus ei despre condițiile din zona de război.

Vegas și Velazquez susțin că mai erau cu ei și alți cetățeni cubanezi. Toți aceștia, pe fondul unor condiții dificile de muncă, inclusiv pe ploaie, au suferit de infecții virale respiratorii acute, iar doi prieteni au fost atacați cu bombardamente și drone. „A trebuit să facem exerciții și să alergăm. După ceva timp, ne-am dat seama că suntem pregătiți pentru război. Unii cubanezi au refuzat să se alăture unității și au cerut să fie trimiși în Cuba. Printre ei am fost fratele meu și cu mine (așa se numesc Vegas și Velasquez). La care soldatul rus ne-a bătut și ni s-a spus că, dacă refuzăm, vom fi trimiși la „Delfinul Negru” – cea mai periculoasă închisoare din Rusia. De când am semnat contractul, acum suntem obligați să facem orice spun ei. Nu ni s-au tradus niciodată contractele și nu ni sa permis să le traducem noi înșine”, au spus cubanezii într-un interviu.

Din cauza bolii, Vegas și Velasquez au fost duși la spital, de unde au fost în cele din urmă duși la Kaliningrad. Ar trebui să fie acolo acum. Potrivit cubanezilor, ei vor fi trimiși înapoi în Ucraina după recuperare. În caz de refuz sau evadare, aceștia au fost amenințați cu poliția militară, susțin aceștia. Unul dintre videoclipurile lui Alain Paparazzi Cubano sugerează că cubanezii ar fi fost deja supuși violenței.

Rudele lui Vegas și Velazquez au confirmat reporterilor povestea lor. Mario Velasquez, tatăl lui Andorf, a spus că fiului său și prietenului său nu li sa spus că vor fi trimiși la luptă. El crede că autoritățile cubaneze sunt la curent cu cazul Velazquez, deoarece controlează cetățenii de vârstă militară. Bunica unuia dintre cubanezi a cerut ajutor pentru a-și întoarce nepotul și prietenul în patria lor.

Cine recrutează cubanezi

Pe 6 septembrie, proiectul de investigație InformNapalm din Ucraina a publicat datele a 198 de cubanezi și a unui cetățean al Columbiei, care ar fi semnat un contract cu Ministerul rus al Apărării. Această informație a fost obținută ca urmare a piratarii e-mailului lui Anton Perevozchikov, șeful punctului de selecție pentru serviciul militar în baza unui contract din Tula, de către hackerii ucraineni ai Cyberresistance, care au împărtășit date cu jurnaliştii și cercetătorii OSINT. Scurgerea conține scanări de pașapoarte, carduri de migrație, chestionare și șabloane de contracte. Potrivit scurgerii, cel mai în vârstă cetățean al Cubei, ale cărui date au fost găsite în corespondența lui Perevozchikov, are 68 de ani, cel mai tânăr are 18 ani.

InformNapalm crede că cubanezii merg în Rusia din cauza sărăciei din patria lor. La încheierea unui contract anual, li se promite o sumă forfetară de 195.000 de ruble, un salariu lunar de 204.000 de ruble și cetățenia Federației Ruse.

Moscow Times a raportat că cubanezii sunt recrutați și în grupul „Cubanos en Moscú” de pe Facebook. Majoritatea reclamelor care ofereau să meargă la război au fost postate de utilizatorul Elena Shuvalova. În postările sale, ea îi invită și pe cetățenii cubanezi să încheie un contract cu armata rusă, promițând 204 mii de ruble pe lună drept salariu și un pașaport rusesc. Într-o conversație cu The Moscow Times, Shuvalova a confirmat că ajută la aranjarea contractelor, inclusiv pentru imigranții ilegali. Potrivit acesteia, ea a ajutat deja la trimiterea mai multor cetățeni cubanezi pe front.

Bloggerul Alain Lambert, acoperind povestea lui Vegas și Velasquez, a publicat numărul de telefon al unei rusoaice despre care se crede că a recrutat și însoțit cubanezi în Rusia. Corespondentul Mediazona a încercat să o sune, dar nu a răspuns. Publicația a stabilit că numărul de telefon este legat de profilul VKontakte al Danei Diaz, în vârstă de 34 de ani, care nu a fost actualizat din decembrie 2022. În serviciul de identificare a apelurilor TrueCaller, numărul este alocat unui utilizator numit Dayana Díaz Echemendía. În contactele altor persoane, ea mai figurează ca Dallana Rusia, Dana Diaz, Dayana Y David și Dayana Guerra Ucrania (Diana Voina Ucraina).

Vegas și Velasquez, precum și rudele lor, au spus că o femeie pe nume Diana a participat la organizarea călătoriei cubanezilor în Rusia. În fotografiile legate de conturile de WhatsApp și Telegram ale Dianei, femeia pozează în camuflaj, cu un plasture în V. Potrivit Mediazona, pe 5 septembrie, aceste poze au dispărut din profil.

#Rusia #Cuba #război_în_Ucraina #mobilizare #recrutare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button