Ceea ce vedem acum reprezintă, de fapt, încercarea Kremlinului de a șantaja și de a stoarce Europa, impunând condiții țărilor „neprietenoase” de a plăti gazul în ruble. O asemenea mișcare a Kremlinului este una aberantă, deoarece contractele pe care le-a semnat Gazpromul cu țările europene stipulează clar că achitarea se face în euro sau dolari. Totodată, înțelegere comerciale nu mai contează pentru Putin – acesta a decis că țările care refuză, precum Bulgaria și Polonia, pur și simplu nu vor mai primi gaze.
Pe lângă faptul că este o decizie de-a dreptul ilegală și unilaterală, în această acțiune a Moscovei vedem strategia murdară pe care rușii o aplică de-a lungul deceniilor. Aceștia au înțeles demult că Uniunea Europeană este dependentă de Gazpromul rusesc, de aceea, folosesc subiectul energetic drept pârghie de presiune, cât de jalnic și ticălos nu ar fi acest lucru.
Putin încearcă să divizeze Uniunea Europeană și să crească valoarea rublei
Deși în situația de față Kremlinul se comportă mai curând ca o fetiță supărată, decât ca un jucător politic, scopurile lui Putin sunt cât se poate de clare. Acesta trebuie să răspundă la sancțiunile impuse împotriva Rusiei, dar este conștient că, economia rusească, în prag de distrugere, nu este capabilă să facă acest lucru într-un mod natural.
Anume din acest considerent, de fiecare dată este atins subiectul gazelor (chiar mai des decât subiectul armelor nucleare). De fiecare dată când rușii primesc acțiuni responsive la acțiunile sale, aceștia se reteag și amenință cu încetarea livrării gazelor naturale. În așa mod, Putin încearcă să creeze neînțelegeri între țările membre a Uniunii Europene. Riscul principal pentru acesta este că, după ce a suferit o înfrângere strategică rușinoasă în Ucraina, va suferi și o înfrângere economică rușinoasă în Uniunea Europeană.
Problema principală, care i-a adus pe ruși la acest pas disperat, constă în faptul că, în toți acești ani, economia rusească a degradat constant și, în consecință, în afara de șantaj energetic, nu poate propune nimic altceva. Este o atitudine pur rusească – de a ignora orice relație și înțelegere comercială, doar pentru a putea exercita presiunea politică.
Șantajul energetic – un joc periculos chiar și pentru Kremlin
Pe lângă riscul unei pierderi pe arena economică, șantajul energetic poate cauza și pierderi financiare directe pentru Rusia. Ucraina a creat deja un precedent pentru recuperarea fondurilor de la Gazprom, după ce a obținut plata a 2,9 miliarde de dolari de către monopolistul rus prin decizia Arbitrajului de la Stockholm.
Un progres semnificativ se preconizează și în rezolvarea problemei șantajului energetic asupra Republicii Moldova. Conducerea actuală a reușit deja să identifici furnizori alternativi, iar în contextul în care și Uniunea Europeană își va redresa procesele în acest sens, este foarte probabil că trecerea la un alt model de furnizarea a gazelor va fi mai simplă.
Astfel, în aceste circumstanțe tragice, totuși, există o șansă reală pentru Republica Moldova de a reduce influența Rusiei în regiune. În acest context, încetarea furnizării de gaze naturale rusești ar trebui privită nu doar exclusiv din punct de vedere negativ.