Analize și opiniiEconomie

Rusia va promova politicienii anti-Ucrainei înaintea alegerilor din SUA: Raport

Se așteaptă ca campaniile de influență online legate de Rusia să promoveze opoziția politicienilor occidentali față de sprijinul constant pentru Ucraina înaintea viitoarelor alegeri din Statele Unite, potrivit unui raport publicat joi de Meta, transmite Politico.

De când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de doi ani, Moscova a bombardat rețelele sociale globale cu eforturi ascunse de a submina sprijinul Occidentului pentru Kiev. De asemenea, a ridicat discursurile parlamentarilor naționali din Franța până în Canada, care susțin că zeci de miliarde de dolari furnizate Ucrainei ar fi fost mai bine cheltuite acasă.

Înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA, unde candidatul republican la vicepreședinție JD Vance și alți parlamentari republicani de frunte au contestat în mod deschis sprijinul financiar al Washingtonului pentru Ucraina, Meta a spus că operațiunile de influență din Rusia ar putea, probabil, să se apropie de aceste mesaje interne.

Gigantul tehnologic a precizat, însă, că nu există legături între astfel de politicieni americani și actori ruși care încearcă să folosească comentariile parlamentarilor pentru a stimula diviziunea înainte de votul din noiembrie.

„Ar trebui să ne așteptăm să vedem încercări ale Rusiei de a viza dezbaterile legate de alegeri, în special atunci când se referă la sprijinul pentru Ucraina”, a declarat miercuri David Agranovich, director de politici de securitate la Meta. „Tendința se referă mai mult la subiect, și anume contracararea sprijinului pentru Ucraina, decât la orice partid anume”.

Kremlinul a devenit din ce în ce mai sofisticat în a viza publicul occidental cu interferențe digitale în ultimul deceniu, deși efectul său general asupra modului în care votează oamenii rămâne neclar.

Pe măsură ce companiile tehnologice, factorii de decizie politică și grupurile societății civile au avut mai mult succes în lansarea unor astfel de campanii, grupurile din Rusia – doar unele atribuite oficial statului rus – și-au schimbat tactica pentru a promova mesajele create de politicieni și influenți interni. Anterior, ei au încercat să genereze ei înșiși postări dezbinate pe rețelele sociale.

În timpul recentelor Jocuri Olimpice de la Paris și a tulburărilor de extremă-dreapta care se desfășoară în Regatul Unit, de exemplu, conturile de rețele sociale afiliate Rusiei au promovat puternic utilizatorii rețelelor sociale locale ca exemple ale motivului pentru care democrația occidentală era în declin, pe baza analizei POLITICO a mii de postări pe rețelele sociale pe Facebook, TikTok și X.

În ultimul său raport, Meta a declarat că a eliminat patru operațiuni de influență clandestine din Rusia care vizează utilizatorii rețelelor sociale din Europa, SUA și țări precum Azerbaidjan și, respectiv, Mali. Acestea au inclus, în mod colectiv, 340 de conturi și pagini Facebook și conturi de Instagram care cheltuiseră peste 150.000 de dolari, în total, pentru publicitate pe rețelele sociale.

Compania a spus că aceste campanii s-au concentrat în primul rând pe criticarea Ucrainei, îndemnând alte țări să nu sprijine țara est-europeană și punând la îndoială de ce Occidentul ar trebui să aloce atât de mulți bani pentru războiul în curs. Meta a adăugat că a eliminat aceste eforturi legate de Rusia înainte ca acestea să capete multă acțiune online.

Cu mai puțin de trei luni înainte de alegerile din SUA, gigantul tehnologic a mai spus că a închis o operațiune secretă separată, originară din țară, care a creat un grup fals de susținere politică pentru a-i viza pe „adevărații conservatori” în state-cheie competitive precum Pennsylvania și Michigan.

Deși Meta nu a putut identifica cine se afla în spatele acestei activități, campania de influență a împrumutat în mare măsură din tacticile rusești cunoscute, inclusiv utilizarea instrumentelor de inteligență artificială pentru a crea conturi false pe rețelele sociale care creează conturi de Facebook de stat legate de grupul de advocatură politică falsă.

#Meta #SUA #alegeri #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button