Război în Ucraina

Rușii duc un război hibrid în Ucraina: folosesc ca armă gazul și cerealele

Președintele României le-a spus liderilor europeni că porturile și coridoarele de transport ale României sunt utilizate la capacitate maximă pentru a crește volumul exporturilor ucrainene către piețele globale, în condițiile în care Rusia folosește în războiul său împotriva Ucrainei inclusiv arma alimentară.

Președintele României a participat, în perioada 23-24 iunie 2022, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană și Balcanii de Vest, Consiliului European și Summitului Euro în format extins, informează un comunicat al Administrației Prezidențiale. Principalele subiecte de pe agenda Consiliului European au vizat cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, situația din Ucraina și sprijinul european pe multiple planuri, relația Uniunii Europene cu Balcanii de Vest, o dezbatere strategică privind definirea relațiilor Uniunii Europene cu partenerii apropiați din Europa, rezultatele Conferinței privind viitorul Europei, precum și situația economică, abordată pe larg în cadrul Summitului Euro în format extins.

Pe agenda discuțiilor, așadar, una dintre teme a fost situația din Ucraina, iar Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul constant și susținut al României pentru această țară, pe multiple paliere, și a prezentat eforturile României pentru a facilita exporturile de cereale din Ucraina, în condițiile în care liderii europeni au evidențiat inclusiv utilizarea dimensiunii alimentare ca armă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și responsabilitatea Rusiei pentru criza alimentară globală provocată. 

Liderii europeni au subliniat că sancțiunile UE împotriva Rusiei permit libera circulație a produselor agroalimentare și furnizarea de asistență umanitară și au reiterat sprijinul puternic pentru eforturile privind „culoarele de solidaritate” care să faciliteze exporturile de alimente din Ucraina, arată comunicatul prezidențial.

Consiliul European a reluat solicitările ca Rusia să pună capăt atacurilor asupra instalațiilor agricole și să deblocheze Marea Neagră, în special portul Odesa.

Liderii europeni au solicitat, de asemenea, Comisiei Europene și statelor membre să consolideze eforturile pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare și pentru a accelera implementarea inițiativelor convenite cu prilejul recentului Summit UE-Uniunea Africană.

Liderii europeni s-au referit și la adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, care a intensificat și mai mult presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului împotriva Ucrainei, și au făcut apel la alinierea la sancțiunile UE, în special din partea statelor candidate.

#Rusia #război #cereale #gaz

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button