Politică

Salarii mai mari, proiecte de infrastructură și politică externă activă. Maia Sandu s-a lansat în campania electorală și și-a prezentat obiectivele

Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat de președinte al Republicii Moldova, din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, s-a lansat în campania electorală pe 20 septembrie, în cadrul unui eveniment organizat în centrul Chișinăului. Aceasta a susținut un discurs în care a făcut mai multe promisiuni electorale, printre care creșterea salariilor, mai multe proiecte de infrastructură și politică externă deschisă și activă, transmite sursa

Lansare în campania electorală în centrul Chișinăului

Lansarea în campania electorală a Maiei Sandu a avut loc în fața Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din centrul capitalei. Acolo, a fost instalată o scenă impunătoare, pe care era indicat, printre altele, sloganul electoral al candidatei – „Pentru Moldova”.

Evenimentul s-a început în jurul orei 17:00.

Circa 1 000 de persoane – membrii PAS, oficiali, oameni de cultură, antreprenori și cetățeni de rând – au venit la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” pentru a participa la evenimentul de lansare în campania electorală. Au fost prezenți inclusiv președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean, care nu este membru de partid. Iar lângă cei doi înalți oficiali a putut fi observat și judocanul Adil Osmanov, care, în această vară, a adus Republicii Moldova o medalie de bronz de la Jocurile Olimpice de la Paris.

După ce mulțimea s-a adunat, și-a făcut apariția și Maia Sandu. Susținătorii săi au întâmpinat-o cu aplauze, ovații, drapelele Republicii Moldova și Uniunii Europene, precum și cu steaguri cu mesaje în spijinul său și al referendumului cu privire la aderarea la UE.

În continuare, moderatoarea evenimentului a ținut un discurs introductiv, iar ulterior pe cele două ecrane de pe scenă a fost difuzat un spot electoral. În videoclip au fost prezentate momente din activitatea Maiei Sandu: fondarea PAS, participarea în alegerile prezidențiale din 2016, perioada în care a fost prim-ministru, protestele împotriva regimului oligarhic, victoria la scrutinul prezidențial din 2020 și proiectele realizate în timpul primului său mandat.

Promisiuni electorale

Ulterior, Maia Sandu a urcat pe scenă, unde a ținut un discurs care a durat aproximativ 30 de minute. În prima parte a intervenției, aceasta a enumerat realizările din ultimii patru ani.

Apoi, a anunțat o serie de obiective pentru al doilea mandat de președinte spre care tinde. Maia Sandu a declarat că își propune trei obiective naționale:

Grija față de oameni

  • încurajarea investițiilor în economie pentru ca salariul minim lunar să ajungă la cel puțin 10 000 lei, iar cel mediu – 25 000 lei, până în anul 2030;
  • introducerea unei pensii minime cu un început de 3 300 lei pentru persoanele cu cel puțin 40 de ani de vechime în muncă;
  • asigurarea unei alimentații sănătoase și gratuite din contul statului pentru elevii din clasele I-IX;
  • acordarea unui ados de 3 000 lei pe lună, timp de un an, pentru toți tinerii care se angajează la primul lor loc de muncă în domenii de importanță strategică pentru economie.

Condiții mai bune de viață

  • reabilitarea a 3 000 km de drumuri în toată țară;
  • alocarea a cel puțin 8 miliarde de lei pentru proiecte de infrastructură, câte trei per localitate (cămine culturale, complexe sportive, stadioane, parcuri, conectare la apă și canalizare, etc.);
  • repararea și dotarea tuturor policlinicilor din țară;

Pace și bună înțelegere

  • pregătirea țării pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030;
  • politică externă deschisă și activă, cu mobilizarea resurselor externe pentru dezvoltarea țării și promovarea produselor, serviciilor moldovenești pe piețele din toată lumea;
  • crearea unui program de promovare a culturii și tradițiilor naționale, prin care vor fi finanțate evenimente din țară și diasporă, proiecte care să promoveze cultura, tradițiile și obiceiurile;

De asemenea, Maia Sandu a declarat că va continua lupta cu corupția, ceea ce a fost una din promisiunile date în campania electorală pentru primul mandat de președinte.

Maia Sandu a mai menționat că, în actuala campanie electorală, ar putea apărea voci care să promită schimbări esențiale în timp rapid, însă, potrivit ei, acestea sunt „minciuni”. În schimb, ea a propus ca aceste schimbări să fie obținute prin efort comun.

Cu bună credință mi-am respectat cuvântul și voi continua să vin fața oamenilor cu sufletul deschis. Ținta celor care vor umple țara de minciuni nu este ca eu să eșuez, ținta lor este ca Moldova să eșueze. Ei vor să controleze țara, nu să o conducă. (…) Dragi moldoveni, poate că avem opinii diferite pe unele subiecte, poate că nu sunteți de acord cu unele acțiuni, dar ne unește un lucru comun: iubim Moldova cu toată puterea. Și atunci când luăm decizii mari, decizii pentru Moldova, le luăm ca un neam – împreună. Împreună să facem așa încât economia să se dezvolte, să aducem investiții și să avem locuri de muncă suficiente, bine plătite pentru toți. Să facem așa încât să creștem treptat și constant pensiile, împreună să facem așa încât fiecare copil să aibă acces la o școală modernă, ca fiecare familie să-și vadă viitorul aici, în Moldova. (…) Cine vă spune că aceste lucruri pot fi făcute peste noapte, vă minte. Eu vă îndemn să le facem împreună. (…) De aceea candidez pentru al doilea mandat. Nu pentru că îmi doresc o funcție, ci pentru că eu simt cu toată inima că noi putem face totul împreună”, a precizat ea.

La final, Maia Sandu a îndemnat oamenii să participe la scrutin, iar pe lângă alegerea președintelui țării, să voteze „DA” la referendumul cu privire la integrarea în Uniunea Europeană.

Ulterior, au luat cuvânt mai multe personalități publice: cântărețul Vali Boghean, antreprenorul Anatol Botnaru, judocanul Adil Osmanov, scriitoarea Ionela Hadârcă, primarul de Stăuceni, Alexandru Vornicu. Aceștia au îndemnat cetățenii să o voteze pe Maia Sandu și să susțină plebiscitul.

Evenimentul s-a finalizat cu realizarea unei fotografii de grup cu Maia Sandu și participanții.

#Sandu #alegeri #promisiuni

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button