Război în Ucraina

Sandu, după ultimul atac al Rusiei asupra Ucrainei: „Agresiunea lor nu cunoaște limite”. Face apel la sprijin internațional

Președinta R. Moldova Maia Sandu a îndemnat repetat liderii occidentali să ofere asistență militară cât mai rapid Ucrainei. Apelul a fost făcut în contextul ultimului atac al Rusiei asupra Ucrainei, scrie sursa.

„În această dimineață, Rusia a lansat peste 90 de rachete și 60 de drone Shahed pe teritoriul Ucrainei, lovind infrastructuri critice. Agresiunea lor nu cunoaște limite. Ucraina trebuie să primească tot ceea ce are nevoie pentru a putea rezista invaziei și pentru a apăra pacea în Europa”, a scris Sandu pe contul de X.

Rusia a lansat în această noapte cel mai mare atac din ultima vreme asupra sectorului energetic ucrainean, anunță autoritățile din țara vecină. 

Mai exact, au fost lansate 63 de drone și 88 de rachete. Cel puţin doi oameni au fost ucişi şi 14 au fost răniţi. De cealaltă parte, rușii spun că și ei au fost atacați în această dimineață și că două persoane din regiunea Belgorod au murit. 

Rușii au atacat mai multe regiuni ale Ucrainei, provocând avarii la instalațiile energetice din diferite zone. Potrivit ministrului ucrainean al Energiei, una dintre liniile electrice care alimentează centrala nucleară ucraineană de la Zaporijia a fost întreruptă în urma unui bombardament. Aceasta a fost totuși restabilită în câteva ore.

Compania hidroelectrică de stat din Ucraina a anunțat că a fost lovit și cel mai mare baraj din Ucraina, DniproHES din regiunea Zaporojia, dar că nu există riscul unei breșe.

A fost vizat și Krivîi Rih, orașul de baștină al președintelui Volodimir Zelenski. În Vinița, un alt oraș din centrul Ucrainei, o „instalație esențială de infrastructură” a fost avariată. Rușii au lovit și regiunile Dnipropetrivsk, Poltava, Odesa, Lviv, Ivano-Frankivsk, Sumî. În total, forțele de apărare antiaeriană a Ucrainei au distrus 92 de ținte aeriene din cele 151 lansate. 

De cealaltă parte, Ministerul Apărării de la Moscova spune că ucrainenii au atacat din nou azi dimineață regiunea rusă Belgorod. Potrivit rușilor, opt rachete au fost distruse în zbor, iar doi oameni au murit.

În context, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a comentat atacul și i-a îndemnat  pe aliaţii săi occidentali să ofere asistenţă militară mai rapid.

„Lumea vede cât se poate de clar țintele teroriștilor ruși: centrale electrice și linii de alimentare cu energie, un baraj hidroelectric, clădiri rezidențiale obișnuite, chiar și un troleibuz. Rusia este în război împotriva vieții oamenilor obișnuiți. Condoleanțe familiilor și celor dragi celor uciși de această teroare. (…) Rachetele rusești nu au întârzieri, la fel ca și pachetele de ajutor pentru țara noastră. Este important să înțelegem costul întârzierilor și al deciziilor amânate. Partenerii noștri știu exact de ce este nevoie. Ei ne pot sprijini cu siguranță. Avem nevoie de aceste soluții. Viața trebuie să fie protejată de acești non-umani de la Moscova”, a scris Zelenski pe Telegram.

Rusia și Ucraina au intensificat atacurile aeriene în condițiile în care trupele Moscovei avansează pe linia frontului, iar Kievul se confruntă cu o lipsă de forță de muncă și de arme.

Între timp, Consiliul Uniunii Europene a alocat luni, 18 martie, 5 miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina. Fondul va permite UE să sprijine în continuare nevoile în evoluție ale forțelor armate ucrainene prin furnizarea de echipamente militare letale și neletale și de instruire.

Cu câteva zile mai devreme, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat după ce a avut întâlniri la Washington, că asigurarea unui nou sprijin pentru Ucraina nu poate aștepta, deoarece rezultatul războiului din Ucraina va fi decis în această primăvară și vară. Mesajul a fost făcut în contextul în care președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, un aliat al lui Trump, a refuzat până în prezent să convoace ședința privind acordarea unui vot asupra unui proiect de lege care ar oferi încă 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Pe fondul îndoielilor privind continuarea ajutorului militar american pentru Kiev, Borrell a declarat reporterilor că mesajul său pentru factorii de decizie politică din SUA este următorul: „Orice trebuie făcut, trebuie făcut rapid”, relatează Reuters.

Președintele democrat Joe Biden a susținut ajutorul militar acordat Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei în 2022, în timp ce probabilul său adversar republican în alegerile americane din 5 noiembrie, fostul președinte Donald Trump, are o poziție mai izolaționistă.

#război #Ucraina #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button