Societate

Sărbători mari pe 21 septembrie: Nașterea Maicii Domnului și Ziua Păcii. Concert cu interpreți celebri, duminică în centrul capitalei

Astăzi este marcată Ziua internațională a păcii. „Împreună pentru pace” este genericul unui eveniment dedicat sărbătorii marcate anual în data de 21 septembrie. Evenimentul se desfășoară în centrul capitalei, pe strada Eugen Doga, transmite IPN.

Locuitorii și oaspeții capitalei sunt invitați la „Chișinău Youth Fest”, în Piața Marii Adunări Naționale, duminică seara, începând cu orele 18:00. Pe scenă vor cânta Carla’s Dreams, Delia, Smiley, Babasha, The Urs, Lupii lui Calancea și Guz. În plus, vizitatorii vor putea explora Orășelul tinerilor și diverse zone tematice, transmite IPN.

Intrarea la festival este gratuită.Pentru distracție în siguranță, participanților le este interzis să aducă obiecte periculoase, băuturi alcoolice și substanțe ilegale. La fel, cei care vor fi prezenți la eveniment sunt încurajați să nu lase gunoi în urma lor, a anunțat Primăria.

Este cea de-a trea ediție a evenimentului, cu prilejul căruia autoritățile vor prezenta tinerilor interesați proiecte și oportunități de activitate. Participanții vor avea posibilitate să experimenteze atmosfera unui studio radio, cu simulare de interviuri și jocuri interactive, precum și să facă fotografii cu prietenii. Primăria capitalei mai anunță că în zona adiacentă va fi amenajat un punct medical, pentru acordarea primului ajutor, dacă va fi necesar.

În contextul festivalului, autoritățile au extins programul mai multor rute de transport public: troleibuzele nr. 4, 8, 10, 12, 22, 25 și autobuzele nr. 2, 5, 23, 33, 46 vor circula până noaptea târziu, mai exact până la ora 01.30.

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc sâmbătă Naşterea Maicii Domnului, numită în popor şi Sfânta Maria Mică. Este o zi de mare sărbătoare pentru creştinii ortocşi de stil vechi și este prima din cursul anului bisericesc, ce aminteşte despre venirea pe lume a Fecioarei Maria, mama lui Iisus Hristos. În această zi în biserici sunt săvârşite sfinte liturghii, la care creştinii vin pentru a se ruga şi petru a sfinţi fructe de toamnă şi struguri, transmite IPN.

Scripturile spun că Părinţii Maicii Domnului au fost Drepţii Ioachim şi Ana. Pentru că nu aveau copii, Ioachim şi Ana au fost ironizaţi şi batjocoriţi de oameni. În Israel, lipsa copiilor era considerată un blestem din partea lui Dumnezeu. Cei doi au hotărât să se retragă pentru post şi rugăciune. Îngerul Gavriil s-a arătat fiecăruia, spunându-le că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea şi că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa.

Potrivit calendarului popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Iar după 21 septembrie, gospodarii încep semănatul culturilor de toamnă.

Tot astăzi, este sărbătorit hramul în mai multe localităţi din Moldova, printre care Stăuceni din municipiul Chişinău, Căinarii-Vechi din raionul Soroca, Grinăuţi din Râşcani.

De asemenea, femeile cu numele Maria îşi sărbătoresc onomastica. În Moldova aproape 130 de mii de femei au numele Maria, aproape 23 de mii – Mariana, iar peste 20 de mii – Marina.

#sărbători #Moldova #concert

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button