Societate

Scriitorul Ion Druță împlinește astăzi 95 de ani

Prozatorul, dramaturgul și eseistului Ion Druță, Scriitor al Poporului, membru de onoare al Academiei Române și membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, își serbează astăzi ziua de naștere. Acesta împlinește 95 de ani, transmite sursa.

Ion Druță s-a născut în 1928 în satul Horodiște, județul Soroca, în prezent raionul Dondușeni. A absolvit Școala de silvicultură (1946) și Cursurile superioare de literatură de pe lângă Institutul „M. Gorki” din Moscova (1957).

Debutează editorial cu volumul „La noi în sat” (1953), urmat de „Poveste de dragoste” (1954). Operele sale, adunate în opt volume – “Frunze de dor”, “Balade din câmpie”, “Ultima lună de toamnă”, “Povara bunătății noastre”, “Clopotnița”, “Horodiște”, “Întoarcerea țărânii în pământ”, “Biserica albă”, “Toiagul păstoriei” ș.a. – fac parte din fondul de aur al literaturii naţionale contemporane.

În 1969 se stabilește la Moscova, scriind în limbile română şi rusă.

Este decorat cu mai multe ordine și medalii, deține titlul de Scriitor al Poporului.

În 1967 Ion Druţă scrie piesa “Casa Mare”, nuvela “Ultima lună de toamnă” și romanul “Balade din câmpie” (prima parte a dilogiei “Povara bunătății noastre”). În același an este distins cu Premiul de Stat al RSS Moldovenești. În 1990 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 1992 – membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. A fost inclus în lista celor zece scriitori din lume pentru anul 1990 (“Moldova Literară” din 26 iulie 1995).

În august 2008 lui Ion Druţă i-a fost acordat Premiul de Stat pentru contribuția de excepție la dezvoltarea culturii și literaturii naționale și universale.

Opera lui Ion Druţă a fost tradusă în zeci de limbi.

#Ion_Druţă #95_de_ani #Ziua_de_naștere

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button