Război în Ucraina

Șeful CIA dezvăluie: Putin a fost aproape să folosească arme nucleare în Ucraina

William Burns, șeful CIA, a dezvăluit într-un interviu pentru Financial Times că în toamna anului 2022, SUA au fost extrem de îngrijorate că Rusia ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare tactice în Ucraina. Burns a subliniat că, în ciuda acestei amenințări, liderii occidentali nu ar trebui să fie intimidați și că trebuie să considere posibilitatea de a permite utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei, transmite sursa.

Burns a explicat că, în acel moment, Rusia se confrunta cu dificultăți semnificative pe front, cu retrageri notabile din nordul Ucrainei și din Herson, ceea ce a condus la speculații privind posibilitatea folosirii armelor nucleare ca o măsură extremă pentru a evita o înfrângere rușinoasă. Însă, el consideră că aceste temeri nu ar trebui să fie exagerate și că amenințările Moscovei nu trebuie luate în mod superficial.

Președintele Joe Biden l-a mandatat pe Burns să transmită un mesaj clar lui Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații externe rus, cu privire la consecințele unei escaladări nucleare, în cadrul unei întâlniri în Turcia în noiembrie 2022. Burns a reiterat că o abordare similară rămâne în vigoare și astăzi.

În contextul actual, Burns a recomandat prudență în gestionarea riscurilor escaladării și a avertizat împotriva intimidării nejustificate. El a menționat că, în ciuda ezitărilor inițiale, Casa Albă ar putea lua în considerare utilizarea rachetelor Storm Shadow și ATACMS în interiorul Rusiei, în ciuda solicitărilor din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

De asemenea, Burns a exprimat îngrijorări legate de posibilitatea ca Iranul să furnizeze rachete balistice Rusiei, ceea ce ar reprezenta o escaladare semnificativă a relațiilor dintre cele două țări. În același timp, a subliniat că Rusia ar putea intensifica activitățile sale de spionaj în Regatul Unit și în alte părți ale Europei.

Într-un articol comun publicat în Financial Times, Burns și șeful MI6, Sir Richard Moore, au subliniat amenințările la adresa ordinii mondiale și au subliniat importanța colaborării dintre Regatul Unit și SUA pentru a face față provocărilor internaționale, inclusiv conflictul din Ucraina, amenințările teroriste și alte probleme de securitate globală.

#Putin #arme #nucleare #razboi

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button