InternaţionalRăzboi în Ucraina

Senatul elvețian a înăsprit regulile pentru acordarea protecției temporare ucrainenilor

Pe 12 iunie, Consiliul Cantonelor Elveției a votat pentru modificări în acordarea statutului de protecție temporară S pentru ucrainenii care fug de război – acum doar persoanele din teritoriile ocupate sau din regiunile cu ostilități active pot aplica pentru aceasta.

Acest lucru este raportat de „European Pravda” cu referire la Neue Zürcher Zeitung.

Propunerea vicepreședintelui Consiliului Elvețian al Cantoanelor, Ester Fredla, a fost acceptată cu 23 de voturi împotrivă și 19, susținute în primul rând de extrema dreaptă și de centriști. Decizia mai trebuie aprobată de camera inferioară a parlamentului elvețian – Consiliul Național.

Potrivit amendamentului votat, doar refugiații ucraineni din regiunile „care sunt ocupate total sau parțial de Rusia sau în care au loc ostilități mai mult sau mai puțin intense” vor putea primi așa-numitul statut de protecție S.

În plus, Guvernul Federal al Elveției, în cazul adoptării amendamentului, ar trebui să revoce statutul de protecție al ucrainenilor dacă ultimul lor loc de reședință în familie a fost în regiunile „care se află sub controlul Ucrainei și în care ostilitățile nu sunt conduse”.

Propunerea prevede, de asemenea, că Elveția nu va oferi protecție cetățenilor non-ucraineni care fug de războiul din Ucraina.

Statutul de protecție S în Elveția se aplică refugiaților din Ucraina din martie 2022. Înseamnă că ucrainenii nu trebuie să treacă prin procedura de azil și pot solicita locuințe, sprijin financiar și asistență medicală.

Consiliul Federal al Elveției a extins de două ori statutul de protecție. Acum este valabil până în martie 2025. Potrivit guvernului, în Elveția statutul S se extinde la aproximativ 64,3 mii de persoane cu pașapoarte ale cetățenilor ucraineni și la aproximativ 800 de persoane cu a doua cetățenie.

Se va aminti că mai devreme, în Polonia, au intrat în vigoare modificări la legea privind asistența cetățenilor ucraineni din cauza conflictului armat de pe teritoriul acesteia, care prelungesc termenul de ședere legală a ucrainenilor în Polonia.

La rândul său, Comisia Europeană a propus extinderea cu încă o oră a protecției temporare pentru persoanele care fug de agresiunea rusă împotriva Ucrainei – din 5 martie 2025 până în 4 martie 2026.

#Elveția #reguli #ucraineni #protecție

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button