Război în Ucraina

Serbia a devenit paradisul ruşilor plecaţi din ţară de teama războiului

Belgradul s-a transformat într-un adevărat paradis după începutul războiului dintre Rusia şi Ucraina. Numărul mare de oameni sosiţi în ţară a generat o cerere uriaşă de închiriere de locuinţe și spații de lucru, scrie Bloomberg.

Peste 100.000 de ruși și câteva sute de ucraineni au venit în Serbia de la începutul conflictului, dintre care 17.000 au primit permise de ședere, transmite sursa.

Un reportaj realizat de Bloomberg descrie modul în care ruşii, dar şi ucrainenii, s-au adaptat la venirea în Serbia, mutare cauzată de începerea războiului, dar şi de anunţul lui Putin privind mobilizarea populaţiei.

O avocată din Belgrad, pe nume Tijana Vujovic, a povestit pentru Bloomberg că are deja foarte multe întâlniri cu potenţiali clienţi, mulţi dintre ei fiind refugiaţi din Rusia.

Tânăra avocată specializată în imigrație oferă oamenilor documentele potrivite și îi pune în legătură cu agenți imobiliari, într-un oraș care s-a transformat într-un refugiu primitor pentru mii de ruși de la invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu opt luni.

Noii sosiți s-au adunat în spații de lucru comune, au înregistrat peste 2.000 de afaceri și chiar au dat un impuls pieței imobiliare. Mulți dintre ei caută acum să rămână acolo pe termen mai lung, în urma mobilizării anunţate Putin în septembrie.

„La începutul războiului, toți clienții au cerut să închirieze un loc”, a spus Vujovic, care consideră că a avut de-a face cu cel puțin 500 de ruși în acest an, la biroul ei dintr-un bloc de apartamente din centrul Belgradului. „În ultimele luni, am primit o mulțime de solicitări de la ei pentru a cumpăra și nu doar pentru a obține rezidența, ci și pentru a trăi aici.”

Migraţia, împreună cu escaladarea atacurilor lui Putin în Ucraina, au făcut din relația Serbiei cu Rusia una din ce în ce mai inconfortabilă. Liderii Uniunii Europene, la care Serbia dorește să adere, în cele din urmă, l-au avertizat pe președintele Aleksandar Vučić că țara sa trebuie să se hotărască de ce parte se află, deoarece el nu s-a alăturat încă sancțiunilor împotriva Moscovei. Totuşi, sentimentul pro-rus – dacă nu chiar pro-Putin – se simte adânc în Belgrad.

„Belgradul a devenit un fel de Casablanca în ultimele săptămâni”, a spus Vučić pe 17 octombrie, într-un discurs la Agenţia de Informaţii şi Securitate a Serbiei, asemănând orașul din 1942 cu un loc plin de spioni și refugiați de război.

Peste 100.000 de ruși și câteva sute de ucraineni au venit în Serbia de la începutul conflictului, dintre care 17.000 au primit permise de ședere, potrivit lui Vučić. Restul s-au mutat în alte țări sau au rămas în Serbia ca vizitatori.

#Serbia #Belgrad #război #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button