Internaţional

Slovacia a primit primii luptători F-16

Slovacia a primit ieri primele 2 din cele 14 noi avioane de luptă F-16 din Statele Unite, ale căror livrări au fost întârziate cu doi ani din cauza pandemiei de coronavirus și a penuriei de cipuri.

Acest lucru a fost raportat de „European Pravda” cu referire la AP.

Președintele slovac Peter Pellegrini a salutat sosirea F-16 la baza aeriană Kucina din vestul țării.

El a menționat că F-16 „va contribui semnificativ la creșterea capacității de apărare a țării noastre”.

Cele 12 aeronave rămase vor fi livrate treptat în Slovacia în decurs de doi ani.

În 2018, guvernul slovac a semnat un acord de 1,8 miliarde de dolari pentru achiziționarea a 14 avioane de luptă americane F-16 Block 70/72 pentru a înlocui vechile avioane sovietice MiG-29. Pellegrini a ocupat apoi funcția de prim-ministru.

În timpul guvernului anterior, Slovacia și-a pus sub control MiG-urile în vara anului 2022 din cauza lipsei de piese de schimb și de specialiști care să le întrețină.

Anul trecut, guvernul slovac a aprobat un plan de transfer a 13 avioane MiG-29 în Ucraina.

În lipsa propriilor aeronave, Polonia, Republica Cehă și, ulterior, Ungaria, care sunt membre NATO, au preluat protecția spațiului aerian slovac.

În iunie, s-a știut că autoritățile slovace au cerut poliției să investigheze fostul guvern și ministrul Apărării Jaroslav Nagy cu privire la transferul avioanelor de luptă MiG-29 și a sistemului de apărare aeriană Kub în Ucraina.

După cum a declarat secretarul de stat al Ministerului Apărării al Slovaciei, Igor Meliher, transferul sistemelor de apărare aeriană slovacă în Ucraina a pus în pericol spațiul aerian al Slovaciei și viața cetățenilor săi și, prin urmare, „Nagy a trădat Slovacia”.

#Slovacia #F-16 #MiG-29 #arme

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button