Politică

Șor și Plahotniuc ar putea fi sancționați și în R. Moldova

Ministerul Justiției a elaborat proiectul Magnitsky Moldova, inițiativă care transpune sancțiunile internaționale în legislația Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat ministrul Sergiu Litvinenco, după ce fostul lider al democraților, oligarhul Vladimir Plahotniuc și deputatul fugar Ilan Șor, ambii fugari de justiție, au ajuns sub sancțiunile britanicilor, transmite sursa.

Potrivit ministrului, proiectul conține prevederi ce vor clarifica, care persoane fizice și juridice vor putea fi subiectul unor acțiuni transpuse în legislația din țara noastră.

„Totodată, statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor, dar și a persoanelor afiliate acestora. De asemenea, companiile incluse în lista de sancțiuni vor rămâne fără autorizațiile de activitate. Consiliul Audiovizualului va putea retrage autorizația instituțiilor media care promovează imaginea persoanelor incluse în lista cu sancțiuni”, a subliniat Sergiu Litvinenco.

Proiectul urmează astăzi să fie propus pentru consultări publice. 

Astfel, orice tip de active, deținute de Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor în Marea Britanie, inclusiv insulele Virgine și insulele Cayman, vor fi înghețate. Cei doi au interdicție de a intra pe teritoriul Marii Britanii. De asemenea, cetățenilor Marii Britanii li se interzice să facă tranzacții economice cu Plahotniuc și Șor. 

Am încercat să obținem reacții de la avocații celor doi oligarhi. Nici avocatul Aureliu Colenco, avocatul lui Ilan Șor, nici avocații lui Vlad Plahotniuc, Lucian Rogac și nici Vlad Roșca nu au vrut să comenteze.

Amintim că în 26 octombrie, și SUA au introdus sancțiuni împotriva lui Ilan Șor și a lui Vlad Plahotniuc

Cei doi nu mai pot intra pe teritoriul Statelor Unite, De asemenea, interdicțiile presupun și efectuarea oricăror tranzacții sau furnizarea de fonduri de către ei sau în beneficiul oricărei persoane din Republica Moldova. Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act. Autoritățile americane au confirmat că Vlad Plahotniuc a capturat și corupt instituțiile judiciare și ale statului de drept din Republica Moldova. Plahotniuc a folosit banii din corupție și a influențat politicul pentru a elimina rivalii politici și pentru a-și subordona justiția din țară.

#Șor #Plahotniuc #sancțiuni

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button