La 24 februarie 2025, la a treia aniversare de la izbucnirea războiului pe scară largă, partenerii internaționali ai Ucrainei și-au reafirmat sprijinul neclintit.
Astăzi, Kievul a fost vizitat de liderii UE, statelor baltice, Spaniei, Canada, Finlandei, Danemarca, Islandei, Norvegiei și Suediei. Aceștia au reiterat necesitatea acordării de asistență suplimentară Ucrainei pentru a asigura victoria și redresarea țării.
În cadrul sesiunii plenare „Sprijin Ucraina” de la Kiev, au fost anunțate noi pachete de ajutor militar, financiar și umanitar din Marea Britanie, Canada, Spania, Norvegia, Suedia și Danemarca.
Premierul britanic Keir Starmer a anunțat cel mai mare pachet de ajutor pentru Ucraina din istoria țării, în valoare de 5,69 miliarde de dolari. În plus, guvernul britanic pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, care vor fi discutate în cadrul reuniunii G7. Londra le-a cerut, de asemenea, aliaților să crească presiunea asupra sancțiunilor asupra Rusiei, în special prin reducerea în continuare a prețului petrolului rusesc.
Canada va transfera 25 de vehicule blindate de luptă LAV III în Ucraina, precum și 4 simulatoare de zbor pentru avioanele de luptă F-16. Forțele armate ucrainene vor primi primele două vehicule în viitorul apropiat. În plus, Canada va aloca 5 miliarde de dolari primite din activele rusești înghețate pentru a sprijini securitatea energetică a Ucrainei.
Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat alocarea a 1 miliard de euro Ucrainei. De asemenea, Spania va participa activ la restaurarea Ucrainei, implicând companiile spaniole în implementarea proiectelor de restaurare. În plus, un hub ucrainean va fi creat în provincia Alicante pentru a sprijini refugiații ucraineni.
Guvernul norvegian a anunțat un pachet de ajutor de 1 miliard de euro care acoperă nevoile umanitare și civile. De asemenea, vor fi alocate 300 de milioane de euro pentru sprijinirea sectorului energetic ucrainean. Norvegia va distribui pachetul de 12,5 miliarde de coroane anunțat anterior în domenii cheie, inclusiv achiziții de gaze, dezvoltarea afacerilor și nevoi umanitare.
Danemarca va trimite Ucrainei 2 miliarde de coroane (190,5 milioane de dolari) pentru achiziționarea de muniție și arme. Guvernul țării și-a confirmat și participarea la crearea unei noi brigăzi ucrainene împreună cu parteneri din Europa de Nord și Țările Baltice.
Suedia va aloca 1,2 miliarde de coroane (127 de milioane de dolari) pentru sistemele de apărare aeriană, precum și 100 de milioane de euro pentru a sprijini sectorul de apărare al Ucrainei. Acest ajutor face parte dintr-un pachet de 13,5 miliarde de coroane anunțat în ianuarie 2025.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un nou ajutor de 3,5 miliarde de euro. UE va continua să furnizeze arme și muniție Ucrainei și să-și consolideze securitatea energetică. A fost aprobat cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni, inclusiv restricții asupra a 48 de persoane și 35 de organizații care sprijină războiul Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, au fost introduse noi restricții împotriva flotei din umbră, a sistemului bancar, a complexului militar-industrial și a mijloacelor de propagandă a Rusiei.
Bruxelles pregătește deja cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, precum și noi inițiative de asistență militară pentru Ucraina.
Tot astăzi, Rada Supremă a Ucrainei a publicat un apel către guvernele statelor străine prin care solicită un sprijin sporit, în special în sfera militară, financiară și umanitară, precum și pentru a facilita aderarea Ucrainei la UE și NATO.
În plus, președintele finlandez Alexander Stubb a propus un plan în trei etape pentru atingerea păcii: presiune maximă asupra Rusiei, încetarea ostilităților și începerea negocierilor. El a subliniat că apartenența Ucrainei la UE și NATO nu este supusă discuțiilor, iar Europa trebuie să fie pregătită să sporească sancțiunile și sprijinul militar.
Tot la aniversarea invaziei pe scară largă, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia nu va opri războiul din Ucraina în timpul negocierilor și va continua agresiunea până când va ajunge la acorduri care să fie benefice pentru sine. În același timp, dictatorul rus Vladimir Putin a declarat că invazia a avut loc „din porunca lui Dumnezeu”, ceea ce a subliniat din nou cinismul din partea Federației Ruse.
A treia aniversare a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a devenit încă un motiv pentru ca comunitatea internațională să își consolideze sprijinul pentru Ucraina. Partenerii occidentali continuă să crească ajutorul militar, financiar și umanitar, crescând presiunea asupra Rusiei prin sancțiuni. Ucraina primește un sprijin puternic nu numai pentru desfășurarea de operațiuni militare, ci și pentru reconstrucția țării și întărirea securității energetice, precum și pentru obținerea de garanții de securitate pentru viitor. În această perioadă dificilă, liderii mondiali ai țărilor democratice își confirmă hotărârea de a fi alături de Ucraina până la victoria completă.