Politică

Statele Unite au anunțat sancțiuni pentru Guțul și 3 companii din Moldova. Reacția lui Recean și Guțul

Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva bașcanului Găgăuziei Evghenia Guțul. Sancțiunile au fost aplicate „pentru complicitate activă cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor, și partidul său „Șor”, precum și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin”. Măsura prevede „blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA sau în interiorul sau care tranzitează Statele Unite, interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii, și neeligibilitatea Evgheniei Guțul pentru a intra în Statele Unite”. Statele Unite au impus sancțiuni și împotriva a trei companii din Moldova, transmite sursa

Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a anunțat că pe 12 iunie SUA au anunțat sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul, bașcana UTA Găgăuzia, „pentru complicitate activă cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor, și partidul său „Șor”, precum și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin”.

Sancțiunile includ blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA sau în interiorul sau care tranzitează Statele Unite, interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii, și neeligibilitatea Evgheniei Guțul pentru a intra în Statele Unite. Cetățenii moldovenii, inclusiv locuitorii UTA Găgăuzia, merită alegeri libere și corecte, și instituții democratice. De asemenea, ei merită un viitor liber de influența malignă a Kremlinului”, au declarat reprezentanții ambasadei.

Se mai precizează că Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a sute de entități din întreaga lume, inclusiv trei companii din Moldova – Airrock Solutions, Aerostage Services și Max Jet Service.

Au furnizat componente pentru avioane și electronice unor companii din Rusia. În mod similar, sancțiunile includ blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA sau în interiorul sau care tranzitează Statele Unite, și interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii”, au adăugat reprezentanții ambasadei.

Evgenia Guţul, a spus că decizia SUA de a impune sancţiuni împotriva ei era de aşteptat. „Dar acum mulți mai mulți oameni știu despre găgăuzi!” — a scris Guţul în Telegram sa, adăugând că echipa ei nu se va opri „la un obiectiv mare”.

„Să mă văd pe lista sancțiunilor americane nu este o surpriză pentru mine. Acest lucru era de așteptat. […] Este inutil să-ți fie frică de instanțe, sancțiuni, amenințări. Echipa noastră și cu mine nu ne vom opri înaintea obiectivului cel mare – îmbunătățirea vieții pentru poporul și țara mea. Am depășit și vom depăși cursa cu obstacole organizate de Maia Sandu și curatorii ei. Dar acum multă lume va ști despre găgăuzi!” — a scris Guţul.

Premierul Dorin Recean a comentat deja sancțiunile americane, impuse împotriva Evgheniei Guțul.

SUA au impus, astăzi, sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul pentru implicare în acțiunile hibride împotriva statului Republica Moldova și cetățenilor ei, acțiuni finanțate cu bani din surse criminale. Decizia vine în urma unei cooperări eficiente cu partenerii noștri externi și vom continua să luăm măsuri decisive pentru a contracara corupția și amenințările la adresa securității naționale. Acțiunile de interferență au drept scop dezinformarea, perpetuarea corupției, destabilizarea și deturnarea proceselor democratice în Moldova. Reacția promptă a SUA trebuie să servească drept exemplu justiției din Republica Moldova să-și facă datoria și să apere interesul țării și al cetățenilor noștri”, a menționat Recean, potrivit reprezentanților Guvernului.

#SUA #Guțul #sancțiuni #Recean

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button