Internaţional

Strategia nucleară secretă aprobată de Biden: un nou accent pe China și Rusia

Președintele Joe Biden a dat undă verde unui plan strategic nuclear clasificat în martie, reorientând pentru prima dată politica de descurajare a SUA cu un accent special pe contracararea Chinei, potrivit unei surse citate de New York Times și confirmate de adevărul European, transmite sursa.

Conform publicației, noua strategie nu doar că vizează prevenirea expansiunii arsenalului nuclear chinez, dar pregătește și Statele Unite pentru posibile provocări nucleare coordonate din partea Chinei, Rusiei și Coreei de Nord.

Deși Casa Albă nu a făcut un anunț oficial cu privire la această strategie revizuită, cunoscută sub denumirea de „ghid pentru utilizarea armelor nucleare,” documentul este așteptat să fie transmis Congresului înainte de încheierea mandatului lui Biden, în ianuarie 2025. Această revizuire, care este realizată aproximativ la fiecare patru ani, rămâne atât de strict secretă încât nu există copii electronice ale documentului.

„Această administrație, la fel ca cele anterioare, a emis o revizuire a politicii nucleare și un ghid de planificare a armelor nucleare. Deși textul specific este clasificat, existența sa nu este un secret,” a declarat Sean Savett, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

În iunie, Pranay Waddy, Directorul Senior pentru controlul armelor și neproliferare la Consiliul Național de Securitate, a făcut referire la acest document, subliniind necesitatea de a conține simultan Rusia, China și Coreea de Nord.

Această schimbare reflectă un nou mediu nuclear global care începe să influențeze în mod semnificativ planificarea militară americană. În timp ce până acum strategia nucleară a SUA s-a concentrat în mare parte pe Rusia, noile directive ale lui Biden evidențiază rapiditatea cu care China devine un factor crucial în această ecuație. Pentagonul estimează că până în 2030, forțele nucleare ale Chinei vor ajunge la 1.000 de focoase, iar până în 2035 la 1.500, egalând aproape numărul desfășurat în prezent de SUA și Rusia.

Aceste schimbări vin pe fondul tensiunilor globale în creștere, în special după invazia Rusiei în Ucraina, unde s-a raportat că Moscova și-a pregătit Marina pentru posibile lovituri nucleare asupra Europei în cazul unui conflict cu NATO. În iulie, Departamentul de Stat al SUA a reafirmat angajamentul de a monitoriza îndeaproape acțiunile Rusiei în lumina noilor amenințări lansate de Kremlin.

#SUA #Biden

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button