Internaţional

Țările baltice, Polonia, Finlanda, Norvegia au convenit asupra unui „zid de drone” pentru a proteja granițele

Țările din regiunea baltică au convenit să creeze un „zid de drone” pentru a-și proteja frontierele externe folosind vehicule aeriene fără pilot, transmite sursa.

Acest lucru a fost declarat de ministrul Afacerilor Interne al Lituaniei, Agne Bilotaite.

Ea a făcut anunțul după o întâlnire de vineri în Letonia cu omologii săi din celelalte două țări baltice, Polonia, Finlanda și Norvegia.

„Acesta este un lucru complet nou – un zid de drone care se întinde din Norvegia până în Polonia – și scopul său este de a folosi drone și alte tehnologii pentru a ne proteja granițele […] de provocările din partea țărilor neprietenoase și pentru a preveni contrabanda”, a spus Bilotaite.

Pentru a crea un astfel de „zid de drone”, țările vor folosi UAV-uri pentru a monitoriza zonele de frontieră, precum și sisteme de contra-drone pentru a opri dronele din țările inamice care sunt folosite pentru contrabandă și provocări.

Potrivit Bilotaite, Lituania a dezvoltat deja planuri de consolidare a apărării graniței sale folosind drone. Poliția de frontieră de stat lituaniană a creat recent o unitate UAV și este în curs de achiziționare de drone și sisteme contra-drone suplimentare, a subliniat ea.

Țările vor evalua acum ce teme trebuie să facă, iar apoi, cu ajutorul experților, autoritățile naționale vor elabora un plan de implementare a „zidului dronei”.

Ministrul lituanian nu a putut spune când va fi implementată ideea, dar a remarcat că „zidul dronelor” ar putea fi creat cu fonduri UE.

De asemenea, miniștrii au convenit să organizeze exerciții comune de evacuare în țările participante, a spus Bilotaite.

„Am convenit să desfășurăm exerciții regionale pentru a asigura evacuarea populației, pentru a vedea cum instituțiile noastre sunt pregătite să lucreze, să interacționeze între ele, care sunt capacitățile noastre de acomodare a oamenilor, care sunt capacitățile altor țări, sunt gata să acceptăm un anumit număr din oamenii noștri”, a spus ministrul afacerilor interne.

“Avem mult mai multe întrebări, trebuie să ne uităm la toți acești algoritmi. Antrenamentul ar fi foarte valoros pentru că ne-am uita la lucruri, le-am evalua și ne-am întări pregătirea”, a adăugat ea.

Să ne amintim că la începutul acestei săptămâni a fost observat pe site-ul guvernului rus un proiect care indică planurile Federației Ruse de a schimba unilateral granițele maritime cu vecinii săi din Marea Baltică. După publicitate, proiectul a dispărut de pe site.

Joi, Estonia a declarat că polițiștii de frontieră ruși au îndepărtat geamanduri instalate pe jumătatea estonă a râului Narva.

Diplomatul-șef al UE a spus că UE așteaptă o explicație de la Rusia cu privire la aceste acțiuni și cere ca geamanduri să fie returnate imediat la locul lor. O serie de state UE au publicat declarații separate în care își exprimă sprijinul pentru Estonia și condamnează acțiunile provocatoare ale Rusiei.

Prim-ministrul Finlandei a sugerat că Rusia testează NATO cu acțiunile sale.

#NATO #drone #granițele

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button