Analize și opinii

Tensiunea avansează: Evenimentele recente, determinate de creșterea presiunii rusești asupra Ucrainei

Situația la hotarele dintre Rusia și Ucraina rămâne a fi tensionată, iar ultimele încercări diplomatice, întreprinse pentru a reduce această tensiune, se pare că nu doar au eșuat, dar au determinat și o creștere a nivelului de tensiune. Recent, Federația Rusă a mai făcut câteva mișcări de ordin strategic și militar. Rușii au mai dislocat militari, dar au și îndreptat nave maritime cu potențial militar spre zona tensionată. În acest articol descriem evenimentele recente, generate de mișcările lui Putin, analizând și cât timp aproximativ ar mai putea dura această presiune și cu ce s-ar putea solda.

Macron și Biden au discutat sâmbătă cu Putin

Sâmbătă liderul rus a avut tocmai 2 convorbiri telefonice de ordin diplomatic – dintâi una cu Macron, apoi una cu Biden. Ce ține de convorbirea dintre Macron și Putin, presa franceză a subliniat că aceasta a fost o ocazie perfectă de a continua discuția dintre cei 2 lideri (se face referință la continuarea discuției care a avut loc recent). 

După ce Putin a discutat cu Macron, „a venit și rândul” lui Biden. Presa americană a menționat că Putin a solicitat ca desfășurarea acestei discuții să se desfășoare luni, dar partea americană a insistat ca discuția să se desfășoare cât mai rapid (având în vedere informațiile care ar presupune că Rusia pregătește un atac asupra Ucrainei deja pentru ziua de miercuri a acestei săptămâni). 

În discuția cu Biden, poziția Moscovei nu s-a schimbat. Putin a respins de câteva ori orice acuzație de pregătire a unei agresiuni militare împotriva Ucrainei. În același timp, aceste afirmații a liderului rus lasă loc pentru anumite semne de întrebare – acesta a mai afirmat recent că Federația Rusă nu își dorește creșterea tensiunii, dar acțiunile întreprinse de facto dau dovadă de o tendință contrarie. 

Acțiune de protest în Moldova – anonimi mascați în eroii serialului Casa de Hârtie au protestat la ambasada Ucrainei

După ce au avut loc discuțiile mai sus descrise, la Chișinău a fost desfășurată o acțiune de protest. Protestatarii au fost îmbrăcați în măști de Salvador Dali și jachete roșii ca personajele din serialul „Casa de Hârtie”. Au adus cu ei afișe cu inscripțiile: „Nu propagandei de război!”, „Moldova este o țară neutră”, „Nu o învățați de rău pe Maia Sandu”.

Această acțiune de protest, la fel, lasă anumite semne de întrebare – bannerele iarăși au fost scrise în limba rusă, iar implicarea Maiei Sandu crește probabilitatea ca această acțiune de protest să facă parte din acțiunile de tip război hibrid, desfășurate de către Federația Rusă în alte țări.

20 de chartere și avioane private au plecat de la Kiev – tensiunile au atins limita?

Tot duminică, 12 februarie, Ziarul Ukrainska Pravda a relatat că mai mulți oameni de afaceri importanți din țara vecină au părăsit deja Ucraina în ultimele zile. Unii dintre ei au organizat zboruri private și pentru 50 de persoane. Printre cei care au organizat zborurile se află și cunoscuții Rinat Ahmetov și Boris Kolesnikov. Politicianul Igor Abramovich, un cunoscut om de afaceri, implicat în domeniul construcțiilor, a organizat și el un zbor de 50 de persoane. 

Afirmația ambasadorului ucrainean în Marea Britanie și reacția lui Zelenski

Puțin mai târziu după evenimentele mai sus descrise, ambasadorul ucrainean în Marea Britanie a ieșit și el în evidență cu o afirmație, conform căreia Ucraina ar fi gata să cedeze la integrarea în NATO, doar pentru a evita conflictul cu Rusia. Deși această afirmație a mirat societatea mondială, reacția imediată a lui Zelenski a aranjat lucrurile. Acesta a afirmat că „Aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO și UE rămân o prioritate”.

Evenimentele recente, pe care le-am și descris în acest articol, induc spre ideea că tensiunile dintre Rusia și Ucraina practic și-au atins limita de sus. Se pare că rușii nu au de gând să cedeze, iar afirmațiile pe care le face Putin în cadrul dialogurilor diplomatice nu corelează cu acțiunile pe care le întreprinde Federația Rusă după încheierea acestor discuții. Rușii continuă să crească presiunea, iar reieșind din faptul că aceștia au renunțat conștient la opțiunea pașnică, încă în cadrul discuțiilor de la Geneva, riscul atacului asupra Ucrainei devine tot mai real. 

Traian Albu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button