Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Teroarea gazelor naturale

Rusia continuă să șantajeze țările ale căror decizii nu se potrivesc Kremlinului. Astfel, pe 30 mai, comerciantul olandez de gaze GasTerra a notificat Gazprom Export că nu intenționează să plătească gazul în ruble. La rândul său, Gazprom a decis să oprească livrările de gaz către Olanda din 31 mai.

Furnizorul rus explică motivele refuzului prin faptul că președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 23 martie transferul plății pentru livrările de gaze naturale către țările UE și alte state care au introdus măsuri restrictive împotriva Rusiei în ruble pentru a reduce utilizarea și circuitul de dolari și euro în calculele efectuate. Apoi, președintele a semnat un decret corespunzător și a anunțat că, dacă țările „neprietenoase” nu plătesc în ruble începând cu 1 aprilie, atunci Rusia va considera acest lucru drept neîndeplinire a contractelor de livrare a gazelor naturale.

Conform noii scheme, Gazprombank va deschide conturi speciale în valută și ruble pentru ca cumpărătorii străini să achite livrările de gaz. Cumpărătorul va putea transfera fonduri în primul cont în moneda specificată în contractul de furnizare a combustibilului, banca îl va vinde la Bursa din Moscova și apoi va credita ruble în contul cumpărătorului de gaz. Decontările cu furnizorul „Gazprom” – se vor efectua din acest cont.

Comportamentul autorităților ruse se bazează din ce în ce mai mult pe amenințări și pe folosirea forței, în ciuda obligației lor exclusive de a menține pacea și securitatea internațională în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. După ce a lansat un astfel de ultimatum în problema gazelor, Rusia șantajează țările UE și provoacă o criză energetică. „Represiunile” demonstrative împotriva țărilor care resping politica rusă de „monopol al gazelor” nu sunt altceva decât o metodă de presiune, o încercare de a forța țările UE să îndeplinească orice dorință a dictatorului în schimbul gazului.

Lista lungă a țărilor „neprietenoase” este un alt mecanism de presiune asupra comunității internaționale. Este foarte simplu de a face parte din această listă – este suficient un singur pas, pe care Kremlinul nu-l va accepta. O astfel de poziție nu face decât să sublinieze fragilitatea și incertitudinea Rusiei. Dar, în același timp, privind starea emoțională precară atât a autorităților, cât și a societății în ansamblu, această poziție prezintă un pericol, deoarece, după cum s-a dovedit, pentru ca Rusia să înceapă un război împotriv unui stat, acest stat nu trebuie să facă ceva ieșit din comun.

Prin șantaj și manipulare copilărească, Rusia destabilizeaza situația economică și socială din Europa. În cazul refuzului gazului rusesc, Rusia își va pierde, probabil, principala pârghie de influență. Independența energetică față de Federația Rusă este extrem de importantă pentru menținerea securității.

#Analize_și_Opinii #gaz #război #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button