InternaţionalPolitică

Dmitro Kuleba: „Ucraina convoacă o reuniune cu reprezentanții Rusiei și ai altor state membre OSCE”

Ucraina a solicitat o întâlnire cu reprezentanții Rusiei și ai altor state membre ale OSCE în termen de 48 de ore. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a scris duminică pe Twitter că întâlnirea a fost solicitată după ce Moscova nu a răspuns la cererea Kievului de a-i oferi „explicații detaliate” despre activitățile sale militare din apropierea teritoriului Ucrainei, în baza așa-numitului document de la Viena al OSCE din 2011, care conține un mecanism de reducere a riscurilor de securitate, informează sursa.

„Rusia nu a răspuns solicitării noastre făcută în baza Documentului de la Viena. Facem următorul pas. Ucraina convoacă o reuniune cu Rusia și toate statele participante în următoarele 48 de ore pentru a discuta despre întărirea și deplasarea trupelor rusești de-a lungul graniței noastre și în Crimeea ocupată temporar”, a declarat Kuleba într-un tweet. Kuleba a cerut Rusiei să-și îndeplinească angajamentele privind transparența militară pentru a reduce tensiunile și a spori securitatea pentru toate statele participante.

Pe 11 februarie, Kievul a cerut Moscovei să ofere explicații în decurs de 48 de ore cu privire la activitățile sale militare din apropierea graniței ucrainene.

Kremlinul nu a comentat deocamdată declarațiile lui Kuleba.

Pe 13 februarie s-a anunțat că și statele baltice au adresat o cerere similară către Belarus, unde au loc aplicații militare comune cu Rusia. Luni este programată o întâlnire pe marginea acestei cereri, se spune pe contul Twitter al președinției poloneze a OSCE. În cazul în care Rusia va accepta să participe la reuniune, aceasta va fi prezidată tot de către Polonia, iar în urma discuțiilor ar putea fi făcute recomandări pentru stabilizarea situației de la frontieră și încetarea activităților militare care au provocat îngrijorare.

Ucraina a raportat în repetate rânduri o întărire semnificativă a trupelor rusești la granița cu Rusia. Țări occidentale susțin că Moscova s-ar pregăti de un război pe scară largă cu Ucraina. Kremlinul respinge acuzațiile și spune că mișcarea trupelor este o chestiune internă, acuzând totodată Kievul că ar pregăti o ofensivă militară în regiunile estice ale Ucrainei, împotriva separatiștilor sprijiniți de Rusia.

Duminică, 13 februarie, consilierul Casei Albe pentru securitate națională, Jake Sullivan, declarat din nou că Rusia ar putea invada Ucraina „în orice zi”, dar și-a exprimat speranța că lucrurile pot fi rezolvate pe cale diplomatică.

Totodată, mai multe ambasade occidentale și-au retras personalul diplomatic neesențial și i-au avertizat pe cetățenii lor să părăsească Ucraina.

Între timp, autoritățile ucrainene și-au îndemnat populația să rămână calmă, în timp ce la Kiev a avut o demonstrație față de agresiunea Rusiei.

#Ucraina #Rusia #întâlnire #OSCE #Kuleba

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button