Internaţional

UE sancționează 33 de persoane și două entități în privința morții lui Navalnîi, condamnând uciderea lentă a opozantului rus

Consiliul Uniunii Europene a decis să impună măsuri restrictive împotriva a 33 de persoane și două entități legate de moartea subită într-o colonie penală strictă a politicianului de opoziție rus Alexei Navalnîi. Această decizie a fost luată în cadrul Regimului global de sancțiuni pentru drepturile omului al Uniunii Europene, scrie sursa.

„Uciderea lentă a lui Alexei Navalnîi de către regimul de la Kremlin este o reamintire brutală a disprețului total al acestuia față de viața umană. Sancțiunile de astăzi demonstrează determinarea noastră de a trage la răspundere conducerea politică și autoritățile rusești pentru încălcarea continuă a drepturilor omului în Rusia. În același timp, știm că Putin nu este Rusia, iar Rusia nu este Putin. Vom continua să sprijinim societatea civilă și vocile independente din Rusia”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.

Noile liste includ coloniile penitenciare în care Alexei Navalnîi a fost deținut din iunie 2022 până la moartea sa, colonia IK-6 și colonia de maximă securitate IK-3. Ambele colonii sunt cunoscute pentru că exercită presiuni fizice și psihologice, izolare totală, tortură și violență asupra deținuților.

În ambele locuri, arată UE, Navalnîi a suferit abuzuri, inclusiv prin izolarea repetată într-o celulă de pedeapsă și tratamente crude, inumane și degradante, ceea ce a dus la deteriorarea gravă a sănătății sale. Șeful IK-3, Vadim Kalinin, și diverși șefi adjuncți ai coloniei au fost, de asemenea, sancționați.

În plus, Consiliul a decis să includă membri ai sistemului judiciar, precum Andrei Suvorov, care l-a condamnat anul trecut pe Alexei Navalnîi la 19 ani într-o colonie cu regim special în condiții inumane, pe Kirill Nikiforov, care a respins acțiunea sa împotriva IK-6 pentru a face apel la transferul său într-o celulă de pedeapsă timp de 12 zile, și Evghenia Nikolaeva și Natalia Dudar, care au emis o serie de hotărâri împotriva opozanților politici, inclusiv a domnului Navalnîi, contribuind astfel la represiunea politică din Rusia.

Pe alte liste figurează funcționari de nivel înalt din sistemul penitenciar și din cadrul Ministerului Justiției din Rusia care fie au fost responsabili de executarea pedepselor cu închisoarea ale lui Alexei Navalnîi, precum și ale altor opozanți politici, fie nu au asigurat protecția drepturilor și libertăților omului și ale cetățenilor.

Odată cu listele de astăzi, măsurile restrictive în cadrul regimului global de sancțiuni al UE în domeniul drepturilor omului se aplică în prezent unui număr de 104 persoane fizice și juridice și 23 de entități din mai multe țări.

Persoanele enumerate în cadrul regimului de sancțiuni fac obiectul unei înghețări a activelor, iar furnizarea de fonduri sau de resurse economice, direct sau indirect, către acestea sau în beneficiul lor, este interzisă. În plus, persoanelor fizice enumerate li se aplică o interdicție de călătorie în UE.

#UE #sancțiuni #Navalnîi

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button