EconomieInternaţional

UE va introduce o taxă la cerealele din Rusia și Belarus. FT spune că va „distruge” cererea

Comisia Europeană va introduce taxe la cerealele din Rusia și Belarus în valoare de 95 de euro pe tonă în zilele următoare, transmite Financial Times, citând sursa.

Interlocutorii publicației susțin că acest lucru va duce la o creștere a prețurilor cu cel puțin 50%, ceea ce va „distruge” cererea de cereale rusești și belaruse.

Se așteaptă ca taxe de 50% să fie impuse și asupra semințelor oleaginoase și produselor acestora. Aceste taxe vor fi primele restricții impuse de UE asupra produselor alimentare după invazia pe scară largă a trupelor rusești în Ucraina.

FT notează că Uniunea Europeană a rezistat de mult timp presiunii din partea Poloniei și a țărilor baltice, care cereau limitarea importurilor de alimente din Federația Rusă și Belarus. UE se temea că o astfel de mișcare ar putea submina piețele alimentare globale și ar putea dăuna țărilor în curs de dezvoltare.

În 2023, importurile de cereale, semințe oleaginoase și produsele acestora din Rusia către Uniunea Europeană au atins un record de patru milioane de tone, reprezentând aproximativ 1% din consumul total al UE.

Introducerea de taxe la cerealele rusești și belaruse are scopul de a „calma” unele state din UE, precum și fermierii care protestează de câteva luni împotriva importului fără taxe vamale produse ucrainene în țările UE, notează FT. Publicația mai precizează că UE produce anual peste 300 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase și, prin urmare, nu are nevoie de importuri din Rusia și Belarus.

La sfârșitul lunii februarie, Seimas (parlamentul) din Letonia a adoptat o lege care interzice importul de produse agricole și furajere produse în Rusia și Belarus.

Premierul polonez Donald Tusk a spus că Uniunea Europeană ar trebui să ia o decizie comună de interzicere a importului de cereale rusești și belaruse. În opinia sa, acest lucru va fi „mult mai eficient decât deciziile luate de țări individuale”. El a mai menționat că Polonia va analiza decizia Letoniei de a interzice importul de produse agricole rusești și ar putea lua măsuri similare.

#Rusia #Belarus #cereale #taxă #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button