Aproape toate țările UE vor refuza resursele energetice rusești până la sfârșitul anului. De asta este convins Înalt Reprezentantul Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.
El a admins că numai Ungaria ar putea deveni o excepție din „motive politice”, transmite sursa.
În opinia sa, dependența UE de tehnologia chineză este mult mai puternică decât de energia rusă.
„Până la sfârșitul anului, toate țările vor scăpa complet de resursele energetice ale Rusiei. Poate că Ungaria va deveni o excepție din motive politice”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe Josep Borrell, vorbind la Universitatea IE pe Zoom.
Șeful diplomației europene a mai spus că astăzi „dependența tehnologică a UE de China este mai mare decât dependența energetică de Rusia”.
La începutul lunii octombrie, Borrell a anunțat că economia europeană este în curs de restructurare, deoarece bunăstarea Europei depinde de energia ieftină venită din Rusia.
„Gazul rusesc este ieftin și se presupune că este accesibil, sigur și stabil. S-a dovedit că nu este așa”, a spus diplomatul.
În plus, potrivit acestuia, UE s-a bucurat de acces pe piața chineză pentru a obține bunuri ieftine. Costurile scăzute ale forței de muncă ale lucrătorilor chinezi au avut un impact mai mare asupra reducerii inflației decât „toate băncile centrale la un loc”.
În martie, Comisia Europeană a prezentat un proiect de plan pentru o eliminare treptată accelerată a transportatorilor de energie.
Planul, denumit REPowerEU (din cuvântul „resetare”), propune măsuri pentru creșterea producției și importului de biometan și hidrogen pur, precum și pentru accelerarea reducerii utilizării combustibililor fosili pentru încălzirea caselor și a întreprinderilor industriale.
Implementarea acestor ipoteze ar trebui să permită reducerea consumului anual de gaze în Europa cu 30%, ceea ce este echivalent cu 100 de miliarde de metri cubi.
Washingtonul a promis că va mobiliza resurse pentru exportul de GNL pentru a furniza Europa, potrivit Departamentului de Stat în octombrie, 70% din GNL american a mers acolo.
În noiembrie, Uniunea Europeană a majorat achizițiile de gaze naturale lichefiate la 100 de miliarde de metri cubi. m pentru a înlocui gazul din Rusia.
Acesta este cu mult peste volumul pentru tot anul 2021 și chiar a depășit achizițiile Chinei, care a fost „lider” în consumul de GNL.
Președintele rus, Vladimir Putin, a spus în repetate rânduri că Statele Unite încearcă să treacă Europa la GNL american scump, ceea ce va submina și competitivitatea companiilor europene.