Analize și opinii

Un apel la pace sau o glorificare a ideologiei post-imperialismului?

După discursul scandalos al Papei Francisc în timpul celei de-a X-a Zilei All-Russiană a Tineretului Catolic de la Sankt Petersburg, comunitatea religioasă a izbucnit în discuții active despre relevanța cuvintelor Papei în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, care se explică în mare parte prin obiectivele post-imperialiste criminale ale agresorului. Prin urmare, apelurile și cuvintele Papei cu privire la așa-numita moștenire a Rusiei au provocat discuții și reacții nu numai în rândul credincioșilor, ci și în întreaga lume.

Papa Francisc i-a definit pe credincioși ca fiind “urmașii marelui imperiu al lui Petru cel Mare și al Ecaterinei cea Mare” și i-a îndemnat să nu abandoneze “moștenirea mamei Rusia”. Din cauza percepției potențiale a acestor narațiuni ca încurajând imperialismul rusesc – majoritatea catolicilor din întreaga lume au fost șocați de discursul Papei.

Imperialismul rusesc, așa cum există el în lumea modernă, este cunoscut pentru consecințele sale, cum ar fi războiul sângeros împotriva Ucrainei, suferința imensă și victimele nevinovate atât în Ucraina, cât și în alte țări pe care Rusia le-a invadat militar sau hibrid. Istoria arată că aspirațiile imperialiste ale lui Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare au fost cele care au contribuit la distrugerea ucrainismului și la blocarea dreptului la autodeterminare națională al ucrainenilor.

Aceleași pagube au fost suferite și de alte națiuni pe care Imperiul Rus le cucerea atunci. În afară de ucraineni, populația vecină din Belarus a avut mult de suferit. Consecințele invaziei imperiale rusești asupra acestui teritoriu se resimt și astăzi, inclusiv din cauza dictaturii lui Lukașenko.

Orice formă de imperialism în lumea modernă comportă amenințarea unui război de cucerire și este contrară eticii creștine a păcii și a dreptății. Greco-catolicii și romano-catolicii ucraineni resping declarațiile Papei Francisc și își exprimă solidaritatea nu cu imperiul, ci cu victimele sale. Credincioșii din întreaga lume au cerut Vaticanului să susțină pacea, dreptatea și solidaritatea, în loc să propage și să încerce să justifice ideile post-imperialiste ale Rusiei, spre deliciul Kremlinului.

Ne exprimăm speranța că Papa Francisc și Vaticanul vor asculta cu atenție vocile solidarității și vor renunța la susținerea aspirațiilor imperialiste în favoarea păcii, a justiției și a unității tuturor națiunilor, deoarece pacea dreaptă și bunăstarea tuturor popoarelor sunt fundamentele unui sistem de securitate globală.

#Rusia #Imperialism #razboi

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button