Internaţional

Va fi convocată reuniunea NATO – Ucraina ca urmare a recentului val intens de lovituri aeriene ruseşti

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, va convoca o reuniune între diplomaţi ai NATO şi oficiali din Ucraina la 10 ianuarie, ca urmare a recentului val intens de lovituri aeriene ruseşti, a anunţat joi Alianţa Nord-Atlantică, relatează The Guardian, citat de TV8.md.

Întâlnirea, care va avea formatul noului Consiliu Nato-Ucraina, a fost convocată la cererea Kievului după atacurile cu rachete şi drone asupra civililor, oraşelor şi localităţilor ucrainene, a declarat un purtător de cuvânt al NATO, scrie News.ro.

Un anunț în acest sens a fost făcut și de ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba. 

„NATO a sprijinit solicitarea Ucrainei privind o reuniune extraordinară a Consiliului NATO-Ucraina ca răspuns la atacurile aeriene în masă ale Rusiei. Unul dintre subiectele-cheie va fi consolidarea apărării aeriene a Ucrainei. Un semn important al unității euro-atlantice în fața escaladării terorii rusești”, a scris Kuleba pe X.

NATO a înființat consiliul în timpul summitului de la Vilnius din iulie 2023, ca parte a eforturilor de a permite o coordonare mai strânsă între Kiev și alianța militară, scrie Libertatea.

Potrivit experţilor, recentele atacuri masive ale Rusiei împotriva marilor oraşe ucrainene au ca scop epuizarea populaţiei şi a apărării antiaeriene a Ucrainei, care a cerut din nou mai multe arme de la aliaţii săi occidentali. 

Comandantul-şef al armatei ucrainene a descris pe Telegram gama de proiectile folosite de ruşi în atacul din 1-2 ianuarie: drone, rachete de croazieră moderne, rachete mai vechi şi rachete balistice.

Rusia şi-a intensificat atacurile în perioada Anului Nou, liderul rus, Vladimir Putin, avertizând că un atac aerian ucrainean asupra oraşului rus Belgorod, care, potrivit Moscovei, a ucis 25 de civili, “nu va rămâne nepedepsit”.

#NATO#Ucraina#reuniune

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button