Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Va fi un nou val de mobilizare în 2023, cine poate fi chemat primul

Duma de Stat a vorbit despre probabilitatea de a anunța mobilizarea parțială în septembrie.

În septembrie 2023, se va împlini exact un an de la anunțul mobilizării parțiale în Rusia. Cei chemați în cadrul acesteia se află încă în zona de luptă, ceea ce face să se vorbească despre necesitatea rotației lor, ceea ce înseamnă o nouă reaprovizionare de mobilizare. Duma de Stat nu are o poziție fără echivoc cu privire la întrebarea dacă merită să țină un nou val de mobilizare în septembrie, părerile deputaților sunt împărțite. Pot anunța mobilizarea în toamna lui 2023 și cine în acest caz va fi supus recrutării în primul rând – în materialul NEWS.ru.

Ce s-a anunțat oficial despre posibilitatea unei noi mobilizări în 2023

Prima mobilizare parțială a avut loc în Rusia în urmă cu aproape un an, în septembrie 2022. O lună mai târziu, Ministerul Apărării a raportat că armata dispune de suficiente rezerve, așa că activitățile relevante au fost oprite.

Modificările recente ale legislației legate de înăsprirea răspunderii pentru sustragerea recrutării pentru serviciul militar și mobilizare au devenit un motiv pentru noi îngrijorări și zvonuri. În același timp, oficialii sunt ambivalenți cu privire la un posibil nou val de măsuri de mobilizare.

Anterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că nu este nevoie de un al doilea val de mobilizare. El a subliniat că în cadrul contractului au fost deja recrutate circa 114 mii de persoane, alte 52 de mii sunt voluntari. El a anunțat și recrutarea zilnică a aproximativ 1330 de voluntari. Acest număr de cadre militare, a spus el, este suficient pentru operațiunea militară specială, iar recrutarea suplimentară nu este necesară.

Cine este în favoarea unei noi mobilizări

Între timp, Alexei Zhuravlev, prim-vicepreședintele Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat, a recunoscut într-o conversație cu NEWS.ru că „pledează mobilizarea”, dar cu unele rezerve.

„În primul rând, trebuie spus că, deși susțin mobilizarea, fără de care, în opinia mea, un punct de cotitură în evenimentele din prima linie este imposibil, autoritățile ruse nu au anunțat încă nimic de acest gen. Mai mult, conducerea Ministerului Apărării a declarat în repetate rânduri că până acum face față forțelor care au fost deja implicate. Desigur, oamenii care rețin acum inamicul în tranșee trebuie să se odihnească și pentru aceasta, apropo, sunt oferite vacanțe – în teorie, fiecare persoană mobilizată ar trebui să primească odihnă cel puțin o dată la șase luni ”, a explicat Zhuravlev.

Potrivit acestuia, uneori intensitatea bătăliilor este de așa natură încât nu există timp pentru rotație, mai ales pentru a lăsa un luptător eficient și experimentat să plece acasă pentru cel puțin două săptămâni.

„Eu personal aș insista pe o nouă recrutare, dar în primul rând aș fi atent la rezerva de mobilizare. Apropo, în Rusia este format din aproximativ două milioane de oameni și chiar primesc bani pentru asta – de aceea ar trebui să fie chemați în primul rând ”, a spus parlamentarul.

Părerile legiuitorilor cu privire la mobilizare sunt împărțite

Generalul-locotenent Andrey Gurulev, membru al Comitetului de Apărare al Dumei de Stat, a declarat pentru NEWS.ru că „în momentul de față nu există condiții prealabile pentru mobilizare, este în curs de desfășurare o recrutare planificată de voluntari pentru serviciul contractual”.

„În ceea ce privește dimensiunea grupului și a rezervei, aici nu trebuie să plecăm de la informații din mass-media, poate fi altfel. În general, procesul de rotație nu înseamnă că trebuie să înlocuiți toți luptătorii în război cu alții în același timp. Cineva are nevoie de rotație într-o măsură mai mare – aceștia sunt cei care sunt în frunte, îndeplinesc sarcini zilnic, cineva – într-o măsură mai mică ”, a explicat Gurulev.

El a mai remarcat că industria rusă a atins o viteză care îi permite să producă tot ce este necesar peste nevoile grupării de astăzi. Aceasta înseamnă, a notat deputatul, că suntem capabili să atragem și mai mulți oameni care să servească în temeiul contractului.

Consiliul Federației mai susține că o nouă mobilizare nu merită încă așteptată. Senatorul Airat Gibatdinov a declarat pentru NEWS.ru că în acest moment nu este nevoie să se anunțe un nou val de mobilizări parțiale. Potrivit acestuia, „armata este dotată cu tot ce este necesar, sunt mulți oameni, iar cetățenii înșiși se alătură regulat la diferite detașamente de voluntari”.

În același timp, el a recunoscut că unele forțe încearcă să inițieze provocări și panică artificială pe Web cu privire la presupusa mobilizare viitoare.

Este cu adevărat necesar să se rotească deja mobilizați

Un membru al Comitetului de Apărare al Dumei, generalul-locotenent Viktor Sobolev, într-o conversație cu NEWS.ru, a spus că „nu poți să-i iei pe cei care au deja experiență de luptă de pe front și să-i înlocuiești cu cei care încă știu puține – la cel puțin este nerezonabil”.

Sobolev a spus că trupele sunt întărite sistematic de militari contractuali: „De la ei se completează noi unități și formațiuni. Trupele sunt întărite la 1,5 milioane de oameni”.

Avocatul militar Mihail Salkin a explicat pentru NEWS.ru că, conform practicii mondiale anterioare, un soldat nu ar trebui să fie într-o zonă de luptă mai mult de două sau trei luni la rând, deoarece capacitatea sa de luptă scade drastic. Totuși, ipotetic, un nou val de mobilizare astăzi va fi ineficient, întrucât pregătirea luptătorilor va dura cel puțin câteva luni, a punctat expertul.

Dacă va avea loc mobilizare, cine poate fi chemat

Potrivit avocatului Salkin, teoretic, orice cetățean care se află în rezervă poate fi chemat în cadrul mobilizării.

„Nu va fi necesar niciun anunț suplimentar [de mobilizare], întrucât primul decret prezidențial privind începerea mobilizării parțiale nu a fost anulat. Adică mobilizarea a fost anunțată, dar nu oprită legal. De fapt, departamentele militare, dacă este necesar, vor primi pur și simplu ordinul corespunzător. Acum încearcă să acopere nevoile forțelor armate cu ajutorul soldaților contractuali”, crede avocatul.

În septembrie anul trecut, Ministerul Apărării a raportat că soldații și sergenții sub 35 de ani, ofițerii sub 50 de ani și ofițerii superiori sub 55 de ani au fost supuși mobilizării. Reprezentanții departamentului militar au indicat că în cadrul mobilizării parțiale, în condițiile legii, cetățenii rezervați nu vor fi chemați. Acestea includ angajații întreprinderilor din industria de apărare; recunoscut ca temporar inapt din motive de sănătate; angajat în îngrijirea constantă pentru un membru al familiei sau pentru o persoană cu dizabilități din grupa I; a avea patru sau mai mulți copii în întreținere sub vârsta de 16 ani; cei ale căror mame, pe lângă ele, au patru sau mai mulți copii sub vârsta de opt ani și îi cresc fără soț. Aceste criterii nu au fost însă întotdeauna îndeplinite, iar parchetul militar a trebuit să intervină.

„De fapt, pe cine să apelăm în primul rând, și pe cine în al doilea și al treilea, nu este reglementat nicăieri în legislație. Oamenii care nu au fost chemați la „ale lor”, așa cum credeau ei, se întorc, nu au putut dovedi nimic în instanțe. Cred că dacă se va produce mobilizarea, atunci criteriile vor rămâne aceleași”, a spus Salkin.

El a mai remarcat că, conform statisticilor disponibile, cei mai des au fost chemați oameni cu experiență de luptă sau bărbați cu vârsta sub 35 de ani.

Între timp, anul trecut, în perioada de mobilizare parțială, procurorii au împiedicat recrutarea nerezonabilă a 15.000 de cetățeni, a declarat mai devreme Anatoly Razinkin, prim-adjunct al procurorului general al Rusiei, în timpul unui discurs în Consiliul Federației.

Avocatul Mihail Salkin consideră că în ajunul zilei unice de vot din septembrie și a alegerilor prezidențiale din martie 2024, este puțin probabil ca autoritățile să dorească să anunțe mobilizarea pentru a „nu irita și excita alegătorii”. Cu toate acestea, după martie, sunt posibile o varietate de opțiuni, consideră sursa NEWS.ru.

Salkin crede că armata este cel mai interesată de deținătorii anumitor specialități militare: vorbim de lansatoare de grenade, sapatori, tancuri și lunetişti. Avocatul crede că statul va fi interesat în primul rând de ele.

#mobilizare #Rusia #război_în_Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button