Într-un interviu acordat publicației spaniole La Vanguardia, Marina Litvinenko se poziționează împotriva celor din Occident care sunt în favoarea unei soluții negociate privind războiul din Ucraina, transmite sursa.
Marina Litvinenko, o imigrantă rusă în Regatul Unit, este văduva lui Alexander Litvinenko, un fost agent KGB care a fost ucis de serviciile secrete ruse la Londra în 2006 cu poloniu.
Soluția, a subliniat ea, trebuie să fie înarmarea Ucrainei, izolarea Rusiei și, în sfârșit, a poporului rus. Litvinenko are încredere că un război civil va pune capăt a ceea ce ea numește „străvechiul regat al minciunii și al crimei în țara sa îndelung suferindă”.
O economistă în vârstă de 59 de ani, Litvinenko este o femeie veselă, cu un puternic simț al misiunii, care este atât zâmbitoare, cât și plină de ură față de Vladimir Putin, pe care îl învinovățește pentru moartea soțului ei, notează La Vanguardia.
Tăcerea ca mijloc de apărare în Rusia
Ce sentimente vă stârnește războiul din Ucraina?
Toată inima mea este alături de Ucraina. Dar asta este foarte rău și pentru Rusia. Putin a făcut primul pas spre distrugerea propriei țări. Nu se gândește la oamenii lui, la viitorul țării sale. Este un personaj fundamental nesigur al cărui singur interes este să fie situat perpetuu într-o poziție de putere.
De asta a invadat el (n.r. Vladimir Putin) Ucraina?
De fiecare dată când Putin și oamenii lui au nevoie să arate poporului putere, se duc la război. În 1999, pentru a câștiga alegerile prezidențiale, a început al doilea război în Cecenia; în 2008 în Georgia; în 2014 în Crimeea și estul Ucrainei. Acum în toată Ucraina. Întotdeauna pentru a ascunde managementul prost al țării. Dacă economia merge prost, atunci este vina „agresorilor” și nu pentru că el și oamenii lui au furat banii statului.
Dumneavoastră ați spus după uciderea soțului dvs. că marea diferență dintre Occident și Rusia este că în Rusia viața individului nu este prețuită. Mai gândiți la fel?
Da! Ne așteptam ca acest lucru să se schimbe după prăbușirea Uniunii Sovietice. Dar e tot la fel. În URSS, mesajul era: nu te gândi la viața ta, gândește-te la viitoarea utopie. Dacă te uiți la cărțile sau filmele sovietice, vei vedea că ele îndeamnă mereu să nu trăiești pentru viitor, ci să mori pentru viitor. Complet nefiresc. Totul a fost o minciună, totul a fost simulat.
Ca în celebra frază sovietică: „Eu mă prefac că muncesc, iar tu te prefaci că mă plătești”?
Exact. Te obligă să conviețuiești cu minciuna. Oamenii au învățat să tacă, altfel te vor ucide; soțul meu este un exemplu. Oamenii știu că nu li se spune adevărul, dar îl acceptă ca adevăr. Astăzi și întotdeauna în Rusia, tăcerea este un mecanism de apărare care îți permite să supraviețuiești sau cel puțin să nu îți pierzi locul de muncă. Un individ nu are putere, puterea este a statului. Și toată lumea o știe. Dacă Putin spune ceva, și eu trebuie să spun același lucru. Pentru că societatea rusă nu a avut niciodată cetățeni. Doar sclavi.
Invazia Ucrainei
Ați spus că „Putin a făcut primul pas spre distrugerea propriei țări”. Dar mulți ruși cred sincer ceea ce spune Putin despre războiul din Ucraina, nu-i așa?
Când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, a fost nevoie de o nouă ideologie. Controlul puterii a rămas în mâinile unor oameni ai KGB-ului precum Putin. Ei au ales ideologia naționalismului. Dacă asculți discursurile lui Putin în acești 20 de ani, el repetă mereu același lucru: suntem o țară puternică, suntem o țară mare, dar Occidentul nu ne respectă, ne urăște pentru că suntem ruși. Scopul a fost de a crea sentimentul că a fi rus înseamnă a fi o victimă și de a-i face pe oameni supărați din cauza asta. Cu cât Putin a restrâns mai mult libertatea poporului, cu atât mai insistent, ca otrava, zi de zi, picătură cu picătură, propaganda naționalismului a continuat. Este cea mai toxică armă pentru că infectează mințile. Ești convins că această viziune paranoică asupra lumii nu este a altcuiva, ci a ta.
Occidentul nu ar trebui să negocieze cu Putin
Credeți că „guvernele occidentale nu ar trebui să negocieze cu Putin, pentru că nu va funcționa”. Cum se va termina războiul?
Guvernele occidentale nu ar trebui să negocieze cu Putin. Nu ar trebui să mai vorbească despre asta. Nu va funcționa. Putin nu are încredere în nimeni și nu poate fi de încredere. Dacă îl anunți că vrei să găsești o soluție prin negocieri, o va lua ca pe o slăbiciune, nimic mai mult. El va semna acordul și îl va încălca, revenind la acuzația de încă o agresiune militară. Există două instrumente pentru salvarea lumii, salvarea Ucrainei: înarmarea Ucrainei și izolarea Rusiei.
Și ce sugerează mulți oameni despre necesitatea de a-i oferi lui Putin o ieșire decentă, pentru a-l ajuta să salveze aparențele…?
Ridicol! Nu are nevoie de o ieșire decentă, pentru că își inventează propria realitate. Cât despre salvarea aparențelor, el este fără chip. Este absolut cinic și imoral. Sunt foarte supărată pe oameni ca Macron care insistă că se poate vorbi cu Putin. Să nu-i ascultăm. Nu înțeleg. Au informații de la serviciile lor secrete, dar nu înțeleg nici sufletul rus, nici sufletul ucrainean.
Dar oameni precum Lula (n.r. Luiz Inácio Lula da Silva), fostul președinte al Braziliei, care spune că NATO și Ucraina sunt la fel de responsabile pentru război ca Putin?
Este atât de departe, pe un continent atât de diferit, unde este atât de greu de înțeles istoria Rusiei și a Ucrainei din ultima sută de ani, de a înțelege dorința ucrainenilor de independență și libertate. L-aș întreba: ai fi fericit dacă Brazilia ar fi sub jugul statului Chile sau al Argentinei?
Dar mulți dintre cei care trăiesc nu atât de departe de Ucraina ca Lula cred la fel ca el…
Nu suport să aud aceste așa-zise argumente. Dacă oamenii îmi spun că Putin are vreo scuză pentru ceea ce face, nu mai vorbesc cu ei. Dacă îmi spun că extinderea NATO este o scuză pentru a ucide oameni și a distruge orașe, mă ridic și plec. Acești oameni care atacă și dau vina pe Statele Unite pentru toate acestea, vă rog! America nu este problema! Rusia este subiectul.
Pentru dumneavoastră, scopul final este ca rușii să-și schimbe sistemul de guvernare?
Da, și sunt optimistă, deși lucrurile trebuie să se înrăutățească înainte să se îmbunătățească. Sancțiunile economice vor începe să-și facă efectul. Și va veni ziua în care cei care au luptat în Ucraina își vor da seama că au fost trădați. Se vor întoarce acasă, dorind să-i termine pe cei care i-au batjocorit. Va fi un război civil în Rusia.
Opțiunea nucleară
„Putin nu are el exclusiv puterea să apese butonul nuclear” Chiar credeți asta?
Nu pot fi 100% sigură, dar așa văd eu. Există paralele cu 1917, anul revoluției bolșevice: o economie ruinată, soldați care se întorc din război, mutilați, săraci, abandonați. Există paralele cu războiul dezastruos al Rusiei în Afganistan, care a grăbit prăbușirea Uniunii Sovietice. Și apoi, să vedem ce se poate întâmpla în statele vecine care sunt încă loiale lui Putin, precum Kazahstan sau Belarus. Putin poate avea probleme serioase pe mai multe fronturi.
Nu vă îngrijorează opțiunea nucleară?
Putin nu are dreptul de a apăsa butonul nuclear în puterea sa exclusivă. Există cel puțin șapte etape de parcurs înainte de a ajunge acolo. Cred că dacă va da ordinul, va fi ultima zi din viața lui.
A înnebunit Putin?
Da, Merkel a spus în urmă cu patru ani că trăiește într-o realitate diferită. Asta este adevărat. Și aceasta este și realitatea altei epoci. Putin își continuă fanteziile despre imperiu adunând pământ. Are ideea medievală că puterea și banii se câștigă prin cucerirea unui teritoriu. Ce fel de putere sau bani obțineți din cucerirea orașelor pe care le-ați redus în ruine, precum Mariupol?
Este acesta un moment greu să fii rus?
Nu pentru cei care își asumă responsabilitatea. Dar trebuie să demonstrezi, trebuie să lupți pentru a elimina cancerul. Sunt mândră că sunt rusă. Sunt mândră că sunt soția lui Alexander Litvinenko. A fost un idealist care s-a alăturat KGB-ului în 1991 cu scopul de a construi o țară cu adevărat mare, cu un stat de drept pe care Rusia nu l-a avut niciodată. Am o idee pentru care lupt, aceea e dreptatea și libertatea. Am învățat că să poți exprima liber adevărul este foarte important și nu știu dacă toată lumea din Occident apreciază asta la adevărata valoare.