Nu cu mult timp în urmă, Direcția Generală de Informații a Ucrainei a informat despre dorința agresorului de a aduna o armată de „două milioane”. Mulți experți, inclusiv militari, au reușit să spună că scopul unui astfel de agresor este, în primul rând, stupid și, în al doilea rând, nu prea realist. În plus, multe mass-media au început să perceapă această informație nu ca un avertisment și o informare despre planurile Federației Ruse, ci ca ceva care se va întâmpla cu siguranță într-un timp relativ scurt. Chiar dacă agresorul a reușit într-adevăr să mobilizeze destui oameni pentru o „armată de două milioane”, atunci, așa cum a spus analistul militar și ofițerul IDF Yigal Levin: „Aceasta nu înseamnă că ei [rușii nou mobilizați] vor fi aruncați în Ucraina. ” El a avertizat, de asemenea, că în cel mai scurt timp posibil „aceasta [implicarea a 500.000 de noi mobilizați] este imposibilă din punct de vedere tehnic… Nu este o chestiune de una sau chiar două luni”.
Se poate trage o concluzie logică: sarcina principală a informațiilor ucrainene este să avertizeze despre intențiile inamicului și nu să sperie. În condițiile de astăzi, Rusia nu poate îndeplini așa-numita „strategie Jukov”, întrucât victimele tacticii militare stupide și miope ale generalului sovietic aveau cel puțin un spirit de luptă și un nivel ridicat de motivație. În armata rusă domnește haos complet, începând cu problemele tehnice și umanitare și terminând cu componența elementară a trupelor. Printre invadatorii dintr-o direcție a frontului pot fi militari cu probleme psihice, mercenari și trupe private ale lui Kadyrov, și chiar criminali de ieri, ca să nu mai vorbim de oameni cu o lipsă totală de experiență de luptă, precum și recruți. Toată această „diversitate” afectează îndeplinirea sarcinilor.
În plus, armata rusă încă pe câmpul de luptă nu are o strategie de comandă orizontală, ci verticală. Adică, dacă în detașamentele armatei ucrainene comandantul, care se află pe câmpul de luptă, poate lua în mod independent deciziile necesare pentru a finaliza cu succes sarcina sau pentru a salva luptătorii, atunci în armata rusă fiecare șef al grupului tactic este obligat să să informeze autoritățile despre totul pe verticală, până la informarea despre planurile de schimbare pentru un sector separat al frontului celei mai înalte conduceri militare. Aceasta este principala greșeală a armatei ruse de astăzi, motiv pentru care este mai puțin mobilă, mai birocratică, ceea ce afectează, la rândul său, gradul așa-zisei „supraviețuire” a luptătorilor. Acest factor a devenit și răspunsul la întrebarea de ce armata rusă suferă înfrângeri și eșecuri constante.
Oleg Katkov, redactorul-șef al Defense Express, a spus că „Este puțin probabil ca Rusia să poată angaja unități cu drepturi depline din cei mobilizați”. Expertul israelian Yigal Levin a atras atenția și asupra faptului că principiul „cantitatea nu înseamnă calitate” este cheia îndeplinirii cu succes a misiunilor de luptă. „Abordarea ar trebui să fie asimetrică – cu accent pe calitate… Acestea sunt noi tipuri de arme, muniții, noi echipamente de recunoaștere și, cel mai important, arme cu rază lungă. Multe dintre acestea sunt necesare pentru a măcina o greutate vie atât de mare ”, și-a amintit Levin.
Strategia rusă de a arunca „carne de luptă” pe primele linii de front, dacă luăm segmentul de la primul val de mobilizare până la al doilea val care poate să fi început astăzi, a adus doar pierderi uriașe armatei ruse. Mortalitatea în rândul armatei ruse crește exponențial doar pe câmpul de luptă, ca să nu mai vorbim de numărul imens de persoane dispărute, de persoane care au devenit invalide, precum și de decesele din cauza lipsei de îngrijiri medicale de calitate în domeniu și a focarelor de boli mortale datorate. la igiena precară.
„Armata de două milioane” a lui Putin va atrage nu numai o și mai mare umilire a „strategiei militare” rusești, ci și pierderi economice, precum și demografice. Numărul trupelor ruse nu va afecta pierderea deja predeterminată a Rusiei în războiul său criminal împotriva Ucrainei.