Preşedintele Parlamentului Georgiei a promulgat luni legea privind ”agenţii străini” care a cauzat o criză politică în ţara din Caucazul de Sud şi a atras critici din partea aliaţilor săi occidentali, transmite Reuters, citat de Agerpres, conform sursei.
Conform noii legi, orice ONG sau organizaţie media ce primeşte din străinătate cel puţin 20% din finanţarea sa va fi obligată să se înregistreze ca ”organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine”.
Parlamentul a răsturnat veto-ul exprimat de preşedinta ţării Salome Zurabişvili
Preşedintele parlamentului georgian, Şalva Papuaşvili, a semnat legea după ce săptămâna trecută parlamentarii din partidul guvernamental Visul Georgian au votat pentru răsturna veto-ul exprimat de preşedinta ţării Salome Zurabişvili, care criticase noul act normativ.
Opozanţii noii legi au organizat de peste o lună cele mai ample proteste de la declararea independenţei Georgiei, în 1991. Un grup de ONG-uri a anunţat că vor contesta noua lege la Curtea Constituţională şi pregătesc o acţiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
SUA, Uniunea Europeană şi Regatul Unit au criticat la rândul lor legea, pe care opoziţia georgiană o numeşte ”legea rusă”, afirmând că a fost elaborată după modelul legii similare din Rusia care îi vizează pe opozanţii preşedintelui Vladimir Putin.
Partidul de guvernământ Visul Georgian susţine că scopul legii este o mai mare transparenţă, în timp ce criticii se aşteaptă ca legea să fie folosită pentru a opri fluxul acestor fonduri şi pentru a persecuta forţele pro-occidentale.