Război în Ucraina

Vladimir Zelenski: “Rusia trebuie să-și recunoască statutul de ocupant”

Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a declarat că Moscova trebuie să-și demonstreze dorința de a negocia. Pentru a face acest lucru, Rusia trebuie să-și recunoască statutul de ocupant – subliniază Zelenski.

Într-o intervenție la forumul Yalta European Strategy (YES), organizat sâmbătă, 10 septembrie, la Kiev, liderul ucrainean a remarcat că Federația Rusă nu dă dovadă de voință diplomatică pentru eventuale negocieri și nu recunoaște că este pregătită să returneze teritoriile ocupate, transmite sursa cu referire la Radio Chișinău.

„Nu sunt pregătiți să-și schimbe statutul, nu sunt pregătiți să spună că sunt ocupanți. Nu sunt pregătiți să spună: a fost o mare tragedie, o greșeală istorică – plecăm. Dacă nu sunt pregătiți, înseamnă că nu au voință politică. Nu sunt pregătiți să recunoască ocupația din țara noastră”, a afirmat Vladimir Zelenski.

Potrivit președintelui, prelungirea războiului va presupune anumite riscuri, inclusiv reducerea asistenței financiare și militare, transmite rador.

„Va fi o scădere a asistenței financiare, iar sarcina noastră este să prevenim acest lucru, dar se va întâmplă. Va fi și o scădere a furnizărilor de arme. Sarcina noastră este să nu permitem o astfel de posibilitate. Doar societatea mai poate interveni în ajutor în acest sens”, a explicat Zelenski.

Amintim că, recent, președintele turc, Recep Erdogan, a purtat discuții cu Vladimir Zelenski, căruia i-a propus organizarea unei întâlniri cu liderul rus, Vladimir Putin.

Ulterior, Zelenski a transmis că un dialog cu Rusia ar fi posibil doar în cazul unei retrageri complete a forțelor de ocupație ruse de pe teritoriul ucrainean.

#Zelenski #război #Putin

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button