Internaţional

Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor polonezi şi oficialilor UE să rezolve situația de la graniță

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri liderilor polonezi şi oficialilor Uniunii Europene să vină la graniţa polono-ucraineană pentru discuţii pe tema blocajelor repetate ale fermierilor polonezi, care sunt supăraţi din cauza a ceea ce ei consideră că ar fi o concurenţă neloială din partea Kievului. Semn al măsurii în care protestele polonezilor îi deranjează pe ucraineni, preşedintele Zelenski şi-a adresat apelul de două ori, în două alocuţiuni video separate, postate pe site-ul Preşedinţiei la distanţă de câteva ore, ultima fiind, de fapt, discursul său zilnic către compatrioţi, transmite News.ro și TV8.md.

„Astăzi, le-am propus partenerilor noştri din Polonia să rezolve problemele existente la graniţă, de dragul intereselor comune. Guvernul nostru şi toate instituţiile noastre sunt pregătite pentru întâlniri şi dialog. Eu sunt gata să mă alătur acestor întâlniri. Este foarte important ca şi Comisia Europeană să participe la acest dialog. Cu toţii avem nevoie de un rezultat. Şi cu atât mai mult atunci când statele şi popoarele noastre din Europa sunt ameninţate de agresiunea rusă într-un fel sau altul. Atunci când ucrainenii şi polonezii, sau oricine altcineva din Europa noastră, nu găsesc un limbaj comun unii cu alţii, doar Moscova se bucură de acest lucru”, a subliniat Zelenski în discursul său video către compatrioţi de miercuri seara.

Fermierii polonezi au organizat marţi o zi majoră de proteste, blocând aproape tot traficul la graniţa cu Ucraina, într-o escaladare faţă de demonstraţiile anterioare, ceea ce a înfuriat Kievul.

Varşovia a fost un susţinător ferm al Kievului în lupta sa împotriva agresiunii ruse lansate în 2022, dar protestele fermierilor care se plâng de concurenţa neloială au tensionat legăturile.

„Am avut destule neînţelegeri. Nu ar trebui să ne umilim reciproc, nu ar trebui să umilim nici fermierii ucraineni, nici pe cei polonezi. Avem nevoie de unitate. Avem nevoie de soluţii – între noi, Ucraina şi Polonia, şi la nivelul întregii Europe”, a spus Zelenski într-o primă pledoarie.

Fermierii polonezi au blocat miercuri opt drumuri importante. Poliţia a declarat că protestele au continuat la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina din Medyka şi Korczowa, dar traficul de pasageri a fost fluid şi unele camioane au fost, de asemenea, lăsate să treacă.

Fermierii din întreaga Europă au manifestat împotriva constrângerilor impuse de măsurile Uniunii Europene pentru combaterea schimbărilor climatice, precum şi împotriva creşterii costurilor şi a ceea ce ei consideră a fi o concurenţă neloială din străinătate, în special din Ucraina.

Ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski, a declarat reporterilor că guvernul i-a invitat luni pe fermieri la discuţii, în timp ce fermierii au spus că guvernul ar trebui să vină la ei.

#fermieri#proteste#graniță

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button