Economie

Vom avea cu 35 % mai puțină recoltă de struguri în acest an. Ministerul Agriculturii: „De vină ar fi temperaturile mari din această vară”

Anul acesta, în Republica Moldova, recolta de struguri ar putea fi cu până la 35% mai mică faţă de 2023. Se preconizează o producție de 3 până la 12 tone pe hectar.  Viţa-de-vie a fost afectată de seceta şi temperaturile caniculare din această vară. Aceste date au fost discutate în cadrul ședinței Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate” (CP FVV), organizată la începutul săptămânii, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, transmite sursa.

Pentru procesarea din 2024, oferta de struguri este estimată la maximum 220 de mii de tone, mai puțin decât cele 263 de mii de tone procesate în 2023. Specialiștii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea plantațiilor, menționând că aproximativ 75% din suprafețele cultivabile suferă de stres hidric sever sau moderat. Doar 25% din terenuri beneficiază de o umiditate optimă a solului. Temperaturile extrem de ridicate din perioada martie-iulie 2024 au accelerat maturarea boabelor, recolta începând cu 14-16 zile mai devreme față de anul precedent, adică din 12 august, comparativ cu prima decadă a lunii septembrie în 2023.

În ședință au fost prezentate și analiza costurilor pentru îngrijirea plantațiilor viticole în 2024. Conform datelor, cheltuielile de întreținere, incluzând amortizarea anuală a investițiilor, variază între 45 și 60 de mii de lei per hectar.

Consiliul a recomandat stabilirea prețurilor de achiziție pentru strugurii de vin între 5,00 și 7,00 lei per kilogram, pe fondul creșterii costurilor și scăderii producției de struguri și vin. Pentru a motiva producerea de materii prime superioare, se propune diferențierea prețurilor în funcție de soiul și calitatea strugurilor. Prețuri mai mari, cu 15-30%, ar putea fi oferite pentru strugurii destinați vinurilor cu denumire de origine, soiurilor deficitare și autohtone, dar și celor de selecție nouă.

Unităților vinicole li se recomandă negocieri individuale privind prețurile, conform indicațiilor CP FVV. Achiziția strugurilor să fie bazată pe contracte clare, specificând calitatea, termenele de recoltare și plată. Este vital ca unitățile vinicole să respecte cadrul legal, primind struguri exclusiv de la plantațiile viticole înregistrate în Registrul Vitivinicol.

Pentru o dezvoltare sustenabilă a sectorului viticol, producătorii de struguri sunt încurajați să stabilească parteneriate pe termen lung cu unitățile vinicole. Într-un mediu economic provocator, aceștia, în special micii producători, se pot asocia în grupuri pentru a-și îmbunătăți competențele și șansele de succes. Totodată, înregistrarea parcelelor viticole de producție-marfă în Registrul Vitivinicol al Republicii Moldova este crucială.

#struguri #recolta #Moldova #caniculă

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button