PoliticăRăzboi în Ucraina

Zelenski nu va merge la summitul NATO dacă va arată o „lipsă de curaj” pentru a invita Ucraina la alianță.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu va participa la summitul NATO de la Vilnius dacă liderii alianței refuză să invite Ucraina în blocul lor. Igor Zhovkva, șef adjunct al Biroului Președintelui Ucrainei, consilierul diplomatic al lui Zelenski, a declarat acest lucru într-un interviu pentru Reuters.

„Președintele nu va merge… la summit dacă liderii sunt înclinați sau manifestă o lipsă de curaj, în timp ce Ucraina, cu tot curajul, voința și puterea, cu moralul ridicat, luptă împotriva agresiunii ruse”, a spus Zhovkva.

Potrivit acestuia, autoritățile ucrainene doresc ca liderii NATO să răspundă cererii de aderare la NATO depusă de Ucraina în septembrie 2022 la summitul NATO programat în perioada 11-12 iulie la Vilnius și să invite țara să devină membră.

„Vă cerem să începeți procedura”, a spus șeful adjunct al biroului lui Zelenski. El a menționat că aceasta este doar prima etapă, iar autoritățile ucrainene înțeleg că țara nu se va putea alătura alianței cât timp războiul se desfășoară.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a declarat într-un interviu pentru The Wall Street Journal la începutul lunii iunie că nu are sens ca Ucraina să participe la summitul de la Vilnius dacă nu dă un „semnal” cu privire la intrarea țării în alianță. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pe 29 iunie că la summit, aliații vor „trimite un semnal puternic de sprijin Ucrainei”, care aspiră să devină membră a blocului.

Volodymyr Zelenski a depus o cerere pentru aderarea Ucrainei la NATO pe o bază accelerată la 30 septembrie 2022. În iunie 2023, consilierul său Igor Zhovkva a declarat că 20 de țări membre NATO au susținut intrarea Ucrainei în alianță (31 de țări în total).

#Zelenski #summitul_NATO #alianță

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button