Internaţional

Zelensky va participa la o reuniune extraordinară a guvernului britanic

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, va participa vineri, 19 iulie, la o reuniune extraordinară a guvernului Regatului Unit.

După cum scrie European Pravda, serviciul de presă al guvernului Regatului Unit raportează acest lucru.

Liderul ucrainean, care va deveni primul vizitator oficial pe Downing Street în timpul mandatului noului premier Keir Starmer, este de așteptat să se întâlnească cu cabinetul britanic și să-i informeze despre situația de pe câmpul de luptă din Ucraina.

Potrivit raportului, Zelensky va vorbi și despre necesitatea de a consolida industria europeană de apărare pentru a „depăși amenințarea rusă”.

„Ultimul lider străin care s-a adresat personal guvernului (Marea Britanie) a fost președintele (SUA) Bill Clinton în 1997”, se spune în declarație.

În plus, liderii țărilor vor conveni asupra unui tratat de sprijin pentru exportul de apărare, care va fi semnat de miniștrii apărării, pentru a porni bazele industriale de apărare ale Regatului Unit și Ucrainei și pentru a crește producția de echipamente și arme militare.

„Acordul va permite Ucrainei să atragă 3,5 miliarde de lire sterline (mai mult de 4 miliarde de euro. – Nd.) de finanțare pentru export pentru a-și sprijini forțele armate”, notează serviciul de presă al guvernului britanic.

De asemenea, va permite companiilor de apărare ucrainene și britanice să investească în dezvoltarea ulterioară a capabilităților militare și să continue să inoveze rapid în echipamentele militare noi și emergente, se arată în comunicat.

Cu o zi înainte, regele Carol al III-lea al Marii Britanii l-a primit pe președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, la Palatul Blenheim, pe marginea summit-ului Comunității Politice Europene.

Prima întâlnire a lui Zelensky cu noul prim-ministru britanic Keir Starmer a avut loc în marginea summitului NATO de la Washington săptămâna trecută.

Ministrul de Externe al noului guvern britanic David Lemmy, într-un interviu acordat EuroPravda la Washington, a confirmat că planurile de sprijinire a Ucrainei aprobate de fostul guvern conservator, în special în ceea ce privește volumul finanțării, rămân în vigoare.

El a mai spus că guvernul se gândește la cererea Ucrainei de a avea permisiunea de a folosi rachete de croazieră Storm Shadow în adâncul teritoriului rus.

#Zelensky #reuniune #Regatul_Unit

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button