Summitul liderilor G7, la care a participat pentru al doilea an consecutiv și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, s-a lăsat cu noutăți bune pentru țara vecină. Zelenski a semnat un nou acord de securitate pe termen lung cu liderul american Joe Biden, acord considerat precursor al aderării Ucrainei la NATO, conform sursei.
Președintele ucrainean a încheiat un acord de apărare pe 10 ani și cu Japonia. Totodată, liderii grupului celor șapte mari democrații au convenit să acorde Kievului un împrumut de 50 de miliarde de dolari garantat cu veniturile provenite din activele rusești înghețate.
„Astăzi este o zi cu adevărat istorică. Am semnat cel mai puternic acord între Ucraina și SUA de la independența noastră. Acordul spune că America sprijină viitoarea aderare a Ucrainei la NATO și recunoaște că acordul nostru de securitate este o punte către aderarea Ucrainei la NATO”,a zis președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„O pace durabilă pentru Ucraina trebuie să fie susținută de capacitatea Ucrainei de a se apăra acum și de a descuraja o viitoare agresiune în orice moment în viitor. Statele Unite vor contribui la asigurarea faptului că Ucraina le poate face pe ambele – nu trimițând trupe americane să lupte în Ucraina, ci furnizând arme și muniții, extinzând schimbul de informații, continuând să antreneze trupe ucrainene curajoase la bazele din Europa și Statele Unite”,a declarat președintele SUA, Joe Biden.
Conform documentului, în cazul unui atac armat împotriva Ucrainei sau al unei ameninţări majore, oficialii americani şi ucraineni se vor întâlni în maximum 24 de ore pentru a stabili ce mijloace suplimentare de apărare sunt necesare.
Tot la reuniunea din sudul Italiei, Zelenski a semnat un acord bilateral de securitate şi cu Japonia, primul astfel de acord încheiat de Ucraina cu o țară din regiunea Pacificului.
În cadrul summit-ului, liderii statelor din G7 au ajuns joi la un „acord politic” asupra folosirii veniturilor rezultate din activele ruseşti îngheţate ca garanţii pentru deblocarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat sprijinirii Ucrainei.
„Pot confirma că am ajuns la un acord politic pentru a oferi un sprijin financiar suplimentar Ucrainei în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului printr-un mecanism de împrumut a cărui rambursare poate fi făcută din profiturile suplimentare ale activelor rusești legate de jurisdicțiile noastre. Nu vorbim de o confiscare a acestor bunuri, ci de dobânda care se acumulează în timp”,a spus prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni.
Și statele UE au ajuns luna trecută la un acord ca veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia în Ucraina să fie folosite pentru finanţarea ajutorului militar oferit armatei ucrainene, decizie catalogată de Moscova drept „furt” şi „banditism”.
Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, i-a primit ieri pe liderii G7 și ai Uniunii Europene într-o somptuoasă stațiune balneară din regiunea Puglia. La întrunire au fost prezenți șefii de stat sau de guvern ai Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britanii şi Statelor Unite, precum și președintele Consiliului European și șefa Comisiei Europene.
O mare parte a primei zile a summitului a fost dedicată Ucrainei, astfel liderul de la Kiev a fost invitat să participe. Acesta a ținut un discurs, în care le-a mulțumit celor reuniți în peninsulă pentru ridicarea restricțiilor privind modul în care Ucraina poate să folosească armele primite și pentru că au permis Kievului să lovească chiar în interiorul teritoriului rus.