Un proiect al declarației finale a reuniunii Consiliului European din 23 și 24 iunie propune ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidat la aderare, scrie euractiv.com.
Potrivit documentului la care se face referire, Consiliul European a decis să acorde statutul de țară candidat Ucrainei și Republicii Moldova. Georgiei i se va acorda același statut odată ce guvernul de la Tbilisi îndeplinește o serie de condiții. „Viitorul acestor țări și al cetățenilor lor se află în Uniunea Europeană”, se arată în proiectul de declarație, ce datează din 21 iunie. Comisia Europeană a recomandat acest statut pentru Ucraina și Republica Moldova, dar decizia finală revine liderilor de stat și guvern din țările membre, și trebuie luată cu unanimitate de voturi. În acest moment nu se întrevede posibilitatea ca vreuna din țările membre să se opună. Liderii blocului comunitar vor mai discuta planul francez de creare a unei „comunități politice europene” și impunerea de noi sancțiuni Rusiei, ca reacție la invazia din Ucraina, transmite sursa.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis liderilor europeni „să fie la înălţime” acordând Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE la summitul CE. „Revine acum Consiliului European să ia o decizie şi să se arate la înălţimea responsabilităţii istorice care ţine de noi”, a declarat von der Leyen în faţa Parlamentului European reunit în minisesiune la Bruxelles.
Executivul european a dat săptămâna trecută un aviz pozitiv acordării acestui statut Ucrainei şi Republicii Moldova, însoţit de condiţii privind continuarea reformelor, ceea ce ar deschide calea unui lung proces de aderare. Georgia, care aspiră şi ea la aderarea la UE, va trebui în ceea ce o priveşte să desfăşoare reforme înainte de a obţine statutul de candidat, potrivit avizului Comisiei.
De asemenea, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a scris pe pagina sa de instagram că a discutat cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, despre asistența reciprocă pe drumul către Uniunea Europeană.