Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Cum rușii “au eliberat” și “au adus pace” în Transnistria?

Pe data de 24 februarie 2022 viața s-a schimbat în până și după. Federația Rusă a lansat o operațiune militară specială, cu scopul “nobil” de a “elibera” și a “proteja” populația rusă din Ucraina. De fapt, totul se explică mult mai simplu – Rusia a lansat un război de dimensiune complexă împotriva Ucrainei.

Dar să ne întoarcem la pretextul acestor acțiuni, difuzat pe larg de către propaganda rusească, cel al “eliberatorului nobil” și al “luptătorului împotriva naționalismului și fascismului”. Cu părere de rău, istoria se repetă, iar acest lucru ne dă car să înțelegem că această acțiune de “eliberare” este un absurd și un trigger comod pentru propaganda rusească.

Este vorba despre conflictul transnistrean, care, cu părere de rău, are foarte multe aspecte în comod cu tragicele evenimente din prezent. Pe scurt, conflictul a luat amploare după ce Republica Moldova și-a proclamat independența și a declarat drept limbă oficială de stat limba moldovenească. Populația din Transnistria s-a făcut indignată de acest lucru, chiar dacă limba rusă nu a fost interzisă și, cu atât mai mult – a primit un statut special.

Tulburările din Transnistria – interesul direct al Kremlinului

Este necesar de menționat aici că asemenea tulburări prezentau interes direct pentru Moscova. După destrămarea Uniunii Sovietice, Kremlinul încerca să se agațe de ultimele posibilități de -a-și menține măcar undeva prezența. Transnistria a devenit locul ideal pentru acest obiectiv – în scurt timp s-a creat un mediu informațional, în care “naționaliștii de la Chișinău” doresc cu orice preț să lichideze populația de origine slavonă – ceva foarte asemănător cu ceea, despre ce vorbește propaganda rusească și în prezent, doar că la adresa Ucrainei.

Astfel, Federația Rusă și-a creat un pretext foarte comod de a invada Transnistria. Drept urmare a acestei acțiuni de “eliberare” – peste 1000 de civili morți, 800 de morți revenind doar orașului Bender. Chiar și după încheierea păci, Rușii și-au păstrat militarii din Armata nr.14 în Transnistria, chiar dacă în 1999 au promis oficial și documentar să-și retragă trupele armate de pe teritoriul Transnistriei.

Conflictul transnistrean este tragic pentru Republica Moldova nu doar  din cauza oamenilor nevinovați care au avut de suferit, dar și din cauza faptului că deja de câteva decenii conflictul este înghețat. Așa numiții lideri ai Transnistriei au fost și sunt marionete ale Kremlinului, iar ocupația preferată a acestora este de a inventa noi formate de negocieri, prin care imită și tergiversează rezolvarea conflictului transnistrean.

Iată așa rușii s-au obișnuit “să elibereze” și să “aducă pace”. Pentru Republica Moldova o asemenea eliberare a adus doar durere, dezamăgire, colaps economic, cultural și politic. Plus la aceasta, evenimentele actuale din Ucraina ne dau clar de înțeles cât de relativă este siguranța cetățenilor unei țări, în apropiere de care sunt dislocate trupele rusești.

Antonio Bors

#Transnistria #război #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button