Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Embargoul asupra gazului și petrolului rusesc: De ce UE încă nu s-a determinat să-l impună?

Deși în urma ultimelor evenimente, Federația Rusă a devenit una dintre țările cu cele mai multe sancțiuni, Kremlinul demonstrează o determinarea absolută de a continua războiul din Ucraina. Destul de real este scenariul în care rușii doar “mimează” o stare de bine a economiei și că acest joc de imitare se poate sfârși de curând. Un alt scenariu, mult mai complicat pentru societatea mondială, ar fi acel, în care pachetul de sancțiuni aplicat, totuși, este insuficient de aspru, iar pentru a determina Rusia la acțiuni de retragere va fi nevoie de aplicat embargoul pe petrol.

Opțiunea de a aplica embargo asupra petrolului rusesc – punct de contradicții în UE

Acum recent s-a anunțat că Executivul Uniunii Europene elaborează propuneri pentru un embargo petrolier al UE asupra Rusiei. Deși unele țări susțin acest lucru, altele menționează că o asemenea sancțiune ar reprezenta un șoc economic și energetic. Petrolul rusesc, până la urmă, reprezintă ¼ din importurile de petrol a Uniunii Europene, iar renunțarea la acesta, cu siguranță, va crea dificultăți.

Petrolul și gazul, cu siguranță, erau punctele la care Uniunea Europeană nu și-ar dori să ajungă. Anume din acest considerent, s-a amânat destul de mult embargoul asupra petrolului – până la urmă. nu toate țările UE sunt pregătite să acționeze ferm și să meargă la anumite jertfe pentru a opri agresiunea Federației Ruse. În acest context, totuși, acestea ar trebui să facă alegerea – fie riscă economic și acceptă embargoul asupra petrolului, fie riscă din punct de vedere a securității, acceptând în continuare agresiunea rusească.

Ungaria deja și-a făcut alegerea

Cel mai trist lucru în contextul acestei nedeterminări a Uniuniii Europene îl reprezintă faptul că Ungaria, spre exemplu, a declarat că este gata să achite gazul în ruble rusești. Un asemenea caz, deși este unicul deocamdată, este un caz reprezentativ, care oferă Kremlinului mai mult curaj în a continua acțiunile ilegale din Ucraina.

Cazul Ungariei este, de fapt, ceea ce Rusia dorește să facă în Uniunea Europeană – să genereze neînțelegere între statele membre și să destrame, treptat, această uniune atât de incomodă Kremlinului. În acest sens, UE ar trebui să conștientizeze că nu doar impunerea embargoului asupra gazului și petrolului va avea un preț, dar și inacțiunea va avea un preț, care, de fapt, poate depăși cu mult prețul impunerii embargoului respectiv. 

Nedeterminarea actuală a Uniunii Europene reprezintă un scenariu comod pentru Moscova. Rusia câștigă fiecare zi în care reușește să obțină bani din exporturile de petrol și să mențină economia țării în viață. Acest lucru le permite, la fel, să continue agresiunea din Ucraina.

Embargoul asupra gazului și petrolului rusesc, cu siguranță, ar fi una dintre cele mai importante sancțiuni împotriva rușilor. Chiar și mai mult, o singură această sancțiune ar putea avea o influență mult mai mare, decât cele de peste 5000 sancțiuni aplicate până în prezent. În același timp, Uniunea Europeană înțelege prețul unei asemenea acțiuni, de aceea, impunerea acestui embargo ar putea dura mai mult timp. Totodată, toate circumstanțele ne indică clar că aceasta este o măsură absolut necesară, chiar dacă presupune un preț destul de mare pentru UE.

#UE #gaz #embargo

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button