Analize și opinii

Anexarea Crimeei în contextul Rezoluției Adunării Generale a ONU privind drepturile omului. Care este poziția conducerii Moldovei

În luna septembrie a acestui an a început cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU, care în mod tradițional a început cu o dezbatere generală, la care, de altfel, a vorbit de la o tribună înaltă Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

La 16 decembrie, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție: „Situația drepturilor omului în Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol, Ucraina, ocupate temporar”. 65 de țări au votat „pro” (în principal țările din Europa și America de Nord), „împotrivă” – 25 (în mod tradițional Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Siria, Sudan etc.). Misiunea Permanentă a Moldovei la ONU a susținut acest document, confirmând astfel coerența poziției doamnei Sandu.

„Crimeea reprezintă Ucraina, iar anexarea sa ilegală este o încălcare evidentă a dreptului internațional. Moldova a fost și va fi partenerul vostru de încredere. Susținem Rezoluția Adunării Generale a ONU privind integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Maia Sandu, pe 23 august, în cadrul summit-ului de înființare al Platformei Crimeei, o inițiativă ucraineană de deocupare a Republicii Autonome Crimeea. În plus, doamna președinte s-a alăturat semnării unei declarații generale privind rezultatele evenimentului.

Rezoluția adoptată notează că organismele și oficialii Rusiei care operează în Crimeea ocupată temporar sunt ilegitime și, în consecință, ar trebui să fie numite „autoritățile de ocupație ale Federației Ruse”. Statutul Crimeei pentru prima dată la nivelul Adunării Generale a ONU este definit legal drept „peninsula ocupată temporar”. Nu uitați că din 2014, după ocuparea Crimeei, Rusia a încălcat o serie de acte juridice internaționale care au fost create pentru a proteja drepturile omului în timpul ocupării teritoriului.

În plus, Federația Rusă este singura responsabilă pentru respectarea drepturilor poporului indigen din Crimeea – tătarii din Crimeea. Adunarea Generală cere încetarea detențiilor fără temei, arestărilor rezidenților Crimeei și eliberarea cetățenilor Ucrainei deținuți ilegal: Emir-Usein Kuku, Galina Dolgopolova, Server Mustafayev, Vladislav Esipenko, Nariman Dzhelyal și alții. Aceste tipuri de documente nu includ, de obicei, numele persoanelor individuale. Anterior, Oleg Sentsov și Vladimir Balukh au fost în rezoluție, acum sunt în libertate.

Autoritățile de ocupare ale Federației Ruse ignoră nu numai normele dreptului internațional, ci și propria lor legislație și bunul simț. Ca urmare, au loc detenții în masă, detenții și condamnări ale activiștilor, apărătorilor drepturilor omului și cetățenilor pe baza acuzațiilor nefondate.

De la an la an, situația drepturilor omului în peninsula ocupată temporar nu face decât să se înrăutățească. Sub diverse pretexte, ascunzându-se în principal în spatele luptei împotriva extremismului, guvernul persecută oameni nevinovați care îndrăznesc să critice deschis acțiunile guvernului rus. Din cauza anexării, pe peninsula ocupată temporar nu există căi de atac efective, iar instanțele și asociațiile de avocați sunt sub controlul deplin al FSB și respectă impecabil toate indicațiile serviciilor speciale.

Rezoluția demonstrează îngrijorarea cu privire la militarizarea și asimilarea tinerilor din Crimeea ocupată temporar, în special, pregătirea militară a copiilor. Potrivit articolului 51 din Legea Genevei, Puterea ocupantă nu va putea obliga persoanele protejate să servească în forțele sale armate sau auxiliare. Orice presiune sau propagandă în favoarea înrolării voluntare în armată este interzisă. Rusia atrage locuitorii peninsulei ocupate în armata permanentă și promovează activ serviciul în forțele armate și FSB. Încă din prima zi a anexării, Federația Rusă a preluat strategia de promovare a serviciului militar în rândul copiilor.

Cea mai mare grupare inter-servicii de trupe ruse din Europa este situată pe teritoriul Crimeei ocupate. Aceasta este, fără îndoială, o amenințare pentru întreaga regiune a Mării Negre. Au fost restaurate aerodromurile militare sovietice, lansatoarele de rachete, instalațiile de apărare aeriană și bazele de depozitare a armelor nucleare. Este necesar de remarcat faptul că în Crimeea există bombardiere strategice Tu-22M3 și bombardiere tactice Su-34, care pot transporta și focoase nucleare.

Un fapt important este consolidarea în soluționarea îndatoririi autorităților de ocupație de a asigura toți locuitorii peninsulei anexate temporar cu apă potabilă. Potrivit articolului 55 din Convenția de la Geneva, Puterea ocupantă este obligată să asigure aprovizionarea cu alimente și materiale sanitare populației civile.

Este necesar de menționat că anterior a fost publicat raportul Secretarului General al ONU „Situația în domeniul drepturilor omului în Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol, Ucraina”, care dovedește încălcările repetate de partea rusă a valorilor de bază ale unei societăți democratice și a normelor dreptului internațional.

Astfel, comunitatea internațională transmite un semnal clar Moscovei agresive, care are statutul de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, și a cărei funcție este de a sprijini pacea și securitatea internațională, nu a o încălca. Acest lucru este confirmat de conflictele aflate în desfășurare în întreaga lume (inclusiv cele înghețate): Moldova, Ucraina, Georgia, Siria, Libia, Armenia și Azerbaidjan.

Traian Albu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citind acum
Close
Back to top button