Deoarece rezultatul agresiunii asupra Ucrainei este mult mai dezastruos pentru Rusia decât pentru Ucraina, Putin se află în prag de disperare și încearcă cumva să compenseze resursele umane. În acest context, tot mai multe surse veridice comunică despre faptul că Rusia a început procesul de retragere a trupelor sale din Siria, consolidându-le pe trei aeroporturi înainte de a transfera unele dintre ele în Ucraina.
Câți militari are Rusia în Siria?
Ministerul rus al Apărării comunic că circa 63.000 de militari au fost dislocați în Siria între 2015 și 2018, aproape jumătate dintre ei fiind ofițeri. Rușii deja au început transferul militarilor din Siria în Ucraina, iar bazele aeriene abandonate ale Federației Ruse au fost transferate Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, o organizație militaro-politică iraniană, și Hezbollah, un grup libanez. Această decizie de disperare vine în momentul în care Ucraina a arătat o rezistență puternică și a zădărnicit planurile Rusiei de a asedi zonele cu importanță strategică și geopolitică.
Plus la aceasta, să nu uităm că armata rusă practic nu a progresat în a doua fază a conflictului. Trupele ruse sunt conduse de către generali slabi, au un moral scăzut și o logistică proastă, ceea ce determină eșecul acestei operațiuni. Plus la aceasta, conform surselor Pentagonului, rușii merg și mai departe – ei recrutează sirieni și alți cetățeni străini pentru a lupta pentru Rusia în Ucraina.
O asemenea decizie denotă problemele grave cu care se confruntă armata rusească pe plan de logistică și suplinire a pierderilor umane. Se pare că pierderile umane ale rușilor sunt cu adevărat mari, iar în acest context, tot mai mulți militari din Rusia refuză să lupte în Ucraina. Un asemenea pas este un adevărat pas de disperare a lui Putin.
Armata rusească – incapabilă să cucerească Donbasul nici după 2 luni de invaziune
Este pertinent să menționăm aici că obiectivul principal al Rusiei este preluarea completă a regiunii Donbas. Rapoartele din presă sugerează că referendumurile privind incursiunea RPD și LPR în Rusia, care fuseseră programate pentru mijlocul lunii mai, au fost și ele amânate cel puțin până când armata va avea controlul asupra teritoriilor lor în granițele republicilor ucrainene.
Intervenția Rusiei în Siria a marcat un punct de cotitură în acest conflict. Totodată, se pare că rușii sunt gata să renunțe la pozițiile sale în Siria, doar pentru a suplini cumva pierderile din Ucraina, în încercarea de a scăpa cu fața curată. Era destul de greu de imaginat cum o asemenea țară, cu asemenea investiții în armată, ar putea ajunge la asemenea decizii de disperare. Totodată, se pare că acest lucru este real, iar toate meritele în acest context revin eroilor ucraineni, care își apără cu devotament Patria.