Internaţional

1 Decembrie – Ziua Națională a României. O zi importantă în istoria românilor

Astăzi, 1 decembrie, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională a României. Este al doilea an în care românii sărbătoresc Ziua Națională pe timp de pandemie. La București, va fi organizată în această dimineață o paradă militară la care vor defila peste 1500 de militari, 100 de mijloace tehnice și 30 de aeronave. Sursă.

Desfășurarea ceremoniei va avea loc cu respectarea strictă a cadrului legal în vigoare privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Tot în București are loc, începând cu ora 9.00, o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol. Accesul persoanelor care doresc să asiste la ceremonia de Ziua Națională a României se poate realiza fără a avea Certificat Verde, doar în afara zonelor oficiale delimitate de organizatori.

1 decembrie a fost declarată Ziua Națională a României în anul 1990 și are o însemnătate aparte în istoria României. În fiecare an, la această dată se organizează parade militare la București, Alba-Iulia sau Timișoara, la care sunt așteptați mii de oameni.

1 decembrie, Ziua Națională a României – istoric

La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia, la care au participat 1.228 de delegați (deputați) aleși, a votat unirea Transilvaniei cu România și a cerut organizarea sub forma unui singur stat național. Vasile Goldiș rosteşte cuvântarea solemnă, încheiată cu un proiect de rezoluție, care începe cu cuvintele: „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”. Rezoluția a fost adoptată atunci cu ovații prelungite.

La Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia au asistat peste 100.000 de participanți, care au primit cu entuziasm și aplauze hotărârea de unire a Transilvaniei cu România.

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, pe data de 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand. Legea a fost votată apoi de către Adunarea Deputaților, în ședinta din 29 decembrie 1919.

Când a mai fost sărbătorită Ziua Națională a României

Ziua Națională a României nu a fost sărbătorită mereu pe data de 1 decembrie. Între anii 1866-1947, România celebra Ziua Națională pe data de 10 mai, ziua în care Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, în anul 1866.

Între anii 1948-1989, ziua de 23 august era considerată sărbătoarea națională. După căderea comunismului, președintele de atunci, Ion Iliescu, a promulgat legea nr.10 din 31 iulie 1990 potrivit căreia ziua de 1 decembrie era declarată zi națională și sărbătoare publică. Ulterior, această dată a fost inclusă și în Consituția României din 1991, la articolul 12, alineatul 2.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button