Internaţional

1 Decembrie – Ziua Națională a României. O zi importantă în istoria românilor

Astăzi, 1 decembrie, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională a României. Este al doilea an în care românii sărbătoresc Ziua Națională pe timp de pandemie. La București, va fi organizată în această dimineață o paradă militară la care vor defila peste 1500 de militari, 100 de mijloace tehnice și 30 de aeronave. Sursă.

Desfășurarea ceremoniei va avea loc cu respectarea strictă a cadrului legal în vigoare privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Tot în București are loc, începând cu ora 9.00, o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol. Accesul persoanelor care doresc să asiste la ceremonia de Ziua Națională a României se poate realiza fără a avea Certificat Verde, doar în afara zonelor oficiale delimitate de organizatori.

1 decembrie a fost declarată Ziua Națională a României în anul 1990 și are o însemnătate aparte în istoria României. În fiecare an, la această dată se organizează parade militare la București, Alba-Iulia sau Timișoara, la care sunt așteptați mii de oameni.

1 decembrie, Ziua Națională a României – istoric

La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia, la care au participat 1.228 de delegați (deputați) aleși, a votat unirea Transilvaniei cu România și a cerut organizarea sub forma unui singur stat național. Vasile Goldiș rosteşte cuvântarea solemnă, încheiată cu un proiect de rezoluție, care începe cu cuvintele: „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”. Rezoluția a fost adoptată atunci cu ovații prelungite.

La Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia au asistat peste 100.000 de participanți, care au primit cu entuziasm și aplauze hotărârea de unire a Transilvaniei cu România.

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, pe data de 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand. Legea a fost votată apoi de către Adunarea Deputaților, în ședinta din 29 decembrie 1919.

Când a mai fost sărbătorită Ziua Națională a României

Ziua Națională a României nu a fost sărbătorită mereu pe data de 1 decembrie. Între anii 1866-1947, România celebra Ziua Națională pe data de 10 mai, ziua în care Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, în anul 1866.

Între anii 1948-1989, ziua de 23 august era considerată sărbătoarea națională. După căderea comunismului, președintele de atunci, Ion Iliescu, a promulgat legea nr.10 din 31 iulie 1990 potrivit căreia ziua de 1 decembrie era declarată zi națională și sărbătoare publică. Ulterior, această dată a fost inclusă și în Consituția României din 1991, la articolul 12, alineatul 2.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button