Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a publicat un videoclip dedicat aniversării eliberării Bucei. „Cartierul Bucha și Buchansky. 33 de zile de ocupare. Peste 1400 de decese, dintre care 37 sunt copii. Peste 175 de persoane au fost găsite în gropi comune și camere de tortură. 9000 de crime de război rusești. 365 de zile, deoarece este din nou un oraș ucrainean liber. Simbolul atrocităților armatei țării ocupante. Nu vom ierta niciodată. Vom pedepsi pe toți vinovații”, a spus președintele Ucrainei, transmite sursa.
Într-un alt videoclip, a fost publicat un fragment dintr-o conferință de presă, în cadrul căreia Volodimir Zelenski este întrebat despre cea mai proastă zi din viața lui – și el răspunde că aceasta este ziua în care lumea a văzut dovezi ale crimelor de la Bucha.
Zelenski a vizitat Bucha împreună cu șefii altor patru state. Președintele Republicii Moldova Maia Sandu, prim-ministrul slovac Eduard Heger, premierul sloven Robert Golob și prim-ministrul croat Andrei Plenkovic au sosit în Ucraina. Volodimir Zelenski a avut întâlniri bilaterale cu ei la Kiev, după care au plecat la Bucha. Informațiile despre desfășurarea acestor întâlniri nu au fost publice, vizitele șefilor de state străine nu au fost anunțate din timp.
La Bucha a fost cinstită memoria celor decedați în timpul ocupației. Participanții la ceremonie au vizitat Biserica Sfântului Apostol Andrei Cel Întâi Chemat, pe teritoriul căreia au fost găsite gropi comune ale localnicilor uciși și au plasat lămpi pe crucea memorială din apropierea mormântului comun. La ceremonie au fost anunțate numele a 77 de civili uciși, ale căror identități puteau fi stabilite, precum și a 11 militari care au murit în luptele pentru Bucha.
„Acest lucru nu poate fi iertat. De aceea vă suntem alături în acest moment dificil și simțim datoria noastră de a vă ajuta în lupta pentru libertate. Datoria noastră este, de asemenea, să vă sprijinim în căutarea dreptății. Nu poate exista nicio pedeapsă pentru agresiune, ci doar pedeapsă pentru cei care au comis crime”, a spus, în special, prim-ministrul Sloveniei. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a remarcat necesitatea lucrului comun al tuturor statelor democratice pentru investigarea crimelor și pedepsirea celor responsabili.
Zelenski i-a dat lui Bucha însemnul „Orașul Eroului”. Premiul a fost primit de șeful orașului Anatoly Fedoruk. Acest însemn a fost aprobat de președintele Ucrainei în urmă cu zece zile. Bucha a primit titlul de Hero City în martie 2022.
Bucha a fost ocupată din primele zile ale războiului. Ciocnirile de luptă în oraș au început pe 25 februarie 2022, în a doua zi după invazia rusă, iar trupele ruse au preluat controlul deplin asupra acestuia la începutul lunii martie. Rușii au părăsit Bucha pe 31 martie, ca parte a unei retrageri masive din nordul Ucrainei, pe care Moscova a prezentat-o ca un „gest de bunăvoință”.
După retragerea Rusiei, trupurile civililor morți au fost găsite pe străzile orașului, apoi acolo au fost descoperite gropi comune. După Bucha, negocierile dintre Rusia și Ucraina, care au început la scurt timp după invazie, nu au mai fost purtate. Bucha a devenit un simbol al crimelor de război comise de armata rusă în Ucraina.