În URSS, după cel de-al Doilea Război Mondial, a apărut un motiv nou și de foarte mare amploare pentru consolidarea propagandei și substituirea conceptelor în rândul populației civile. Deoarece, în ciuda apelurilor comunității mondiale din 1945 de a trăi în pace și de a nu permite repetarea tragediei, care a luat naștere în 1939, URSS avea nevoie să creeze un „cult”, care să permită consolidarea în continuare a militarizării societății, precum și să pună poporul sovietic împotriva întregii lumi mai puternic decât era înainte de evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial.
8 mai este o zi de doliu și de comemorare a consecințelor celui de-al Doilea Război Mondial în întreaga lume civilizată. 9 mai este o zi care, mai întâi în URSS și apoi în țările post-sovietice, a devenit un cult al „victoriei”.
Totul a început cu modul în care a fost prezentată victoria asupra lui Hitler în URSS. Uitând de cooperarea cu SUA, Marea Britanie și partizanii din țările europene ocupate de Germania, noțiunea de „al doilea război intern” a apărut odată cu pomana lui Stalin.
Acest lucru a avut sensul că, de-a lungul anilor, oamenii vor uita cum țările au învins de fapt regimul lui Hitler prin eforturi comune. Stalin a încercat să acorde toate meritele soldaților din URSS, uitând că el a fost cel care a permis asemenea dezastre și victime civile prin semnarea unui „tratat” cu Führerul înainte ca Hitler să invadeze URSS. Acesta includea, după cum ne amintim, acordul activ al lui Stalin de a ocupa Polonia împreună cu Germania.
În analele istoriei mondiale, ziua de 8 mai este considerată ziua în care a luat sfârșit agresiunea regimului lui Hitler. În acel moment, cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat doar pe continentul european, deoarece Japonia nu avea de gând să se predea. În URSS, ziua de 9 mai este considerată un „simbol” al sfârșitului agresiunii lui Hitler, dar cu o remarcă – se presupune că doar poporul sovietic i-a pus capăt, așa că războiul ar trebui să fie numit „intern”.
Pentru o astfel de mișcare, Stalin a întârziat chiar și semnarea capitulării regimului german în fața URSS. În timp ce oficialii militari germani, conduși de Marea Britanie și Statele Unite, au semnat tratatul fără întârziere în seara zilei de 8 mai, Stalin a mai așteptat câteva ore, ignorând moartea propriilor soldați, pentru ca germanii să semneze capitularea în fața URSS după miezul nopții de 9 mai.
În timp ce în lumea civilizată se cerea sloganul „Niciodată din nou”, în URSS și apoi în Rusia independentă acesta s-a transformat în temutul „să se mai întâmple”. Lumea a putut vedea consecințele în Cecenia, în timpul ocupației Transnistriei, în Georgia și în Ucraina. Rusia a fost un agresor cu mult înainte de 2022, dar și-a zugrăvit imaginea în ochii cetățenilor săi ca fiind „patriotică” și, se presupune, „eroică”.
Acest lucru a dus la apariția „victoriei”. Ziua de 9 mai a devenit un cult al militarizării în Federația Rusă, apeluri la violență și la ocuparea altor state. Declarațiile despre „dușmanii externi” și „lipsa de respect față de Rusia” din alte țări (care reprezentau de fapt aspirațiile țărilor pentru integrarea nord-atlantică, integrarea europeană sau pentru a-și păstra independența și ideea națională) au inundat televiziunile rusești. Rușii au început să urască întreaga lume.
Și chiar și reprezentanții pretins „liberali” ai statului lui Putin, care vorbesc public despre democrație, au justificat crimele lui Putin în Georgia sau Ucraina până în 2022.
Kremlinul, condus de Putin, a controlat răspândirea acestui cult în spațiul post-sovietic. De îndată ce Georgia sau Ucraina se opuneau unei astfel de propagande – televiziunea rusă a prezentat imediat reportaje despre cum aceste țări ar fi „nu respectă vorbitorii de limbă rusă” sau despre cum aceste state erau „pline de fasciști și naziști”.
Propaganda rusă a cultului de 9 mai poartă doar minciuni, ipocrizie și jale. Acest lucru poate fi văzut chiar și astăzi, când nici în timpul sărbătorii religioase de Paște, nici în timpul zilei „religioase” rusești de 9 mai, armata lui Putin a continuat să ucidă fără milă civili ucraineni și să lanseze atacuri cu rachete asupra infrastructurii civile.
„Victoriozitatea” și substituirea conceptelor au dus la faptul că astăzi Rusia este un stat cu un regim terorist, o dictatură înfloritoare, care dorește să-și sporească retorica militară și amenințările de dragul de a invada alte state europene. Și atâta timp cât o astfel de „toleranță” merită sub forma unui acord tacit cu motivele pentru o astfel de agresiune a Federației Ruse – nu se va termina niciodată.
#Rusia #9Mai